Drugstoerist mag uit coffeeshop worden geweerd, Tilburgse zaken hopen dat gemeente tot inkeer komt

TILBURG - Gemeenten mogen bepalen dat buitenlanders niet in coffeeshops mogen komen om zo drugstoerisme te voorkomen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Coffeeshops in Tilburg en Maastricht hadden twee jaar geprocedeerd tegen de regel.
De rechter vindt dat er geen andere en minder ingrijpende maatregelen te bedenken zijn om drugstoerisme en georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

De Achterdeur
De Achterdeur, deTilburgse vereniging van coffeeshops, vindt dat de regels, die in 2012 werden ingevoerd, niks hebben opgelost. De georganiseerde criminaliteit is juist toegenomen, zegt woordvoerder Willem Vugs.

Hij hoopt dat de gemeente tot inkeer komt. In de gemeenteraad van Maastricht wordt binnenkort een voorstel besproken om buitenlanders niet langer te weren uit coffeeshops.  

Controleren
In de praktijk controleren alleen een paar gemeenten in het zuiden van het land of er wiet aan buitenlanders wordt verkocht. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is blij met de uitspraak van de Raad van State. "Ik voel het als een ondersteuning van het beleid."