Burgemeester Noordanus zat in complot Gay Village-hoax Tilburg, media boos

TILBURG - Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft meegewerkt aan de hoax van de stichting Roze Maandag over een speciale woonwijk voor homo's. Directeur en hoofdredacteur van Omroep Brabant Henk Lemckert is ondertussen 'not amused'. Ook andere media zijn boos. Persbureau ANP zet de gemeente op de lijst met dubieuze bronnen.
Volgens een woordvoerster van de gemeente wist de burgemeester dat het om een grap ging, maar hij wist niet hoe de actie er precies uit zou zien. "Het is natuurlijk ook niet zo dat hij helemaal geen idee had. De details wist hij niet. In hoeverre hij op de hoogte is geweest van de vorm, weet ik niet."

Henk Lemckert spreekt 'ongenoegen uit'
In een brief aan burgemeester Noordanus [PDF, 41 kB] spreekt directeur Henk Lemckert zijn 'ongenoegen uit' over het optreden van Noordanus. "(...) het geeft geen pas dat de gemeente en u in het bijzonder hieraan heeft meegewerkt", schrijft Lemckert aan Noordanus. "U heeft willens en wetens meegewerkt aan een actie waarvan u wist dat deze niet op waarheid berustte."

'Informatie verifiëren'
Marcel van Lingen, hoofdredacteur van ANP: "Het is kennelijk zo dat we informatie van de gemeente Tilburg moeten verifiëren. Het optreden van de gemeente past niet bij overheidsorganisatie. Het is maar een dag per jaar 1 april en zelfs die dag past het niet." Ook de NOS en NRC vinden het optreden van de burgemeester 'volstrekt onaanvaardbaar.'

De burgemeester staat nog steeds achter het doel van de actie. "Het gaat om een belangrijk thema met een serieuze boodschap. De burgemeester is enige tijd geleden benaderd om mee te werken aan een ludieke actie om die boodschap uit te dragen en daar staat hij achter. Wel vindt hij dat de organisatie de mate van aandacht heeft onderschat."

'Burgemeester moet onomstreden zijn'
Lemckert vindt dat Noordanus vanuit zijn functie zo niet had mogen handelen. "Een burgemeester dient onomstreden te zijn", schrijft de directeur/hoofdredacteur van Omroep Brabant. "Betrouwbaarheid staat voorop. Uw medewerking aan voornoemde actie heeft dat vertrouwen geschaad."Prominente rol
Noordanus figureerde woensdag prominent op de website van de makelaar en de projectontwikkelaar waarop het zogenoemde Gay Village werd aangeprezen. Er zijn zelfs citaten van Noordanus terug te lezen, zoals: "Een tolerante stad is blij met een gay-community binnen zijn stadsgrenzen."

De 'grap' zorgde voor veel ophef en geschokte reacties.


Tilburgs gemeenteraadslid Hans Smolders gaat vragen stellen over de actie van de burgemeester. Volgens hem moet de burgemeester zich 'voor zoiets niet lenen'. De andere partijen spreken van een storm in een glas water.