Pikante corsowagen Zundert als kunstwerk naar Stedelijk Museum in Den Bosch

ZUNDERT - De pikante corsowagen 'Censuur' die tijdens het komend Bloemencorso in Zundert meerijdt, wordt na het corso als kunstwerk tentoongesteld bij het Stedelijk Museum in Den Bosch. Dat idee komt van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek uit Amsterdam.
De Amsterdamse kunstenaars verbleven in 2013 als kunstenaars-in-residence in Zundert. Daar bouwden ze samen met corsobouwers aan kunstwerken. "Wij komen al heel lang bij het corso. Dan kijken we naar de wagens en we fotograferen ze", vertelt Maarten van Kalsbeek.

"Samen met de bouwers zijn we op zoek gegaan naar nieuwe constructies. We willen de binnenkant van de wagens laten zien in Den Bosch. Die is net zo belangrijk als de buitenkant."


Censuur wordt kunst
Voor het kunstwerk wordt gebruik gemaakt van de corsowagen 'Censuur'. Dat ontwerp bestaat uit een naakte man en een naakte vrouw in een innige verstrengeling. Het ontwerp alleen al zorgde eerder voor flink wat ophef.

Volgens corso-ontwerper Huub van Chaam is het toeval dat juist voor deze pikante wagen is gekozen. "We hebben zes wagens naast elkaar gezet. Uiteindelijk besloten we dat dit ontwerp zich het beste leent voor het maken van een kunstwerk. Juist vanwege de organische vormen."

Bloemen laten vergaan
Een deel van het kunstwerk wordt op een vrachtwagen vervoerd naar Den Bosch. Daar komt het op een binnenplaats van het museum te staan. Het is de bedoeling dat de bloemen blijven zitten en langzaam vergaan. Op die manier wordt het karkas van de corsowagen zichtbaar. De plannen werden zaterdag gepresenteerd tijdens de maquettetentoonstelling van het corso.

De wagen zal van september tot januari in Den Bosch te zien zijn.