PSV wint in moeizame thuiswedstrijd met 2-0 van Vitesse

31 augustus 2014 om 16:26 • Aangepast 21 november 2020 om 22:47
PSV heeft zondagmiddag in een moeizame wedstrijd aan het langste eind getrokken tegen Vitesse. In eigen huis tekende Luuk de Jong voor zijn eerste competitietreffer en de 1-0. In de blessuretijd kwam Maher nog tot scoren. Toch was het geen probleemloze wedstrijd voor PSV: Vitesse scoorde bijna door een schot van Achenteh op de paal en een door Zoet gekeerde pegel van Labyad.

Met twaalf punten uit vier wedstrijden beleeft de ploeg van trainer Phillip Cocu een uitstekende start van het seizoen. Toch was het zondag niet PSV, maar het zo matig aan het seizoen begonnen Vitesse (met slechts 1 punt) dat het beste voetbalde in het Philips Stadion. Vitesse had in Eindhoven het meeste balbezit, combineerde ook makkelijker dan PSV, maar creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen.
Guardado in de basisDe grootste mogelijkheid kwam al na twee minuten voort uit balverlies van Andrés Guardado, de Mexicaanse debutant bij PSV die meteen in de basis mocht beginnen. De gelouterde middenvelder liet zich op eigen helft aftroeven door de jagende Bertrand Traoré, maar kreeg hulp van doelman Jeroen Zoet die het schot van Traoré naast tikte. Guardado, voor een jaar gehuurd van Valencia, herstelde zich daarna en speelde als controlerende middenvelder een degelijke wedstrijd.
PSV maakte een matte indruk. De reis naar Wit-Rusland in de Europa League zat wellicht nog in de benen. Memphis Depay, de man in vorm, knalde de bal vlak voor rust van grote afstand op de lat. Luciano Narsingh was niet scherp toen hij twee keer alleen voor doelman Piet Velthuizen verscheen.
Treffer De JongAan het begin van de tweede helft wist PSV de wedstrijd toch open te breken. De Jong kreeg de bal een beetje gelukkig voor zijn voeten en 'aaide' het speeltuig de verre hoek in: 1-0. Een bevrijdende treffer voor de spits, die al wekenlang op zoek was naar zijn eerste doelpunt in de eredivisie.
Gesteund door die voorsprong liet PSV het initiatief helemaal over aan Vitesse, terwijl het zelf gokte op de counter. Met hangen en wurgen hield de thuisclub stand, mede omdat invaller Rochdi Achenteh namens Vitesse op de paal knalde. In blessuretijd maakte Maher er zelfs nog 2-0 van.
Minuut stilteDe wedstrijd ging pas van start na een minuut stilte voor ex-PSV-perschef Pedro Salazar, die dinsdag 19 augustus overleed.
Voorafgaand aan de eerste Europa League-wedstrijd van PSV tegen Sjachtjor Soligorsk werd al een stilte gehouden, maar die duurde enkel twaalf seconden. De Roemeense scheidsrechter besloot de herdenking vroegtijdig af te kappen, tot ergernis van de supporters, de leiding van PSV en KNVB-voorzitter Michael van Praag.