Video

RKC Waalwijk voorlopig gered door de gemeente maar nog lang niet uit de problemen

3 september 2014 om 00:47 • Aangepast 21 november 2020 om 22:45
nl
Voorlopig is RKC Waalwijk gered van de ondergang. Dat is de conclusie van de raadsvergadering dinsdagavond over de Waalwijkse voetbalclub die in grote financiële problemen verkeert. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad stemde in met een voorstel de eerstedivisieclub voor een faillissement te behoeden. Het voorstel werd met 15 tegen 13 stemmen aangenomen.
Profielfoto van
Geschreven door

Zo hoeft RKC dit seizoen geen stadionhuur meer te betalen. De huur van het stadion zal worden verlaagd van 450.000 euro naar 342.000 euro per jaar.
De huurschuld uit 2008, zo'n 332.000 euro, wordt omgezet in een lening. Mocht RKC terugkeren in de eredivisie, dan moet de club jaarlijks 200.000 euro extra aflossen.

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...

'Met de rug tegen de muur'De meerderheid van de raad ging dinsdagavond morrend akkoord. Wethouder Ronald Bakker (VVD) zei dat de gemeente Waalwijk eigenlijk met de rug tegen de muur staat. Als de gemeente RKC niet te hulp schiet, is de schade door een mogelijk bankroet veel groter. Een faillissement zou de gemeente circa negen miljoen euro kunnen kosten door afschrijving op de boekwaarde van het stadion, een niet afgeloste lening en achterstallige huur.
Van de coalitiepartijen stemden VVD, CDA, en zeven van de negen leden van Lokaal Belang voor het reddingsplan. Onder meer twee leden van Lokaal Belang, coalitiepartner ChristenUnie en de oppositiepartijen D66, Groen Linksaf en PvdA stemden tegen. Ze verwijten RKC onder meer de afgelopen jaren te weinig te hebben gedaan om financieel gezonder te worden. Ook houden de partijen er rekening mee dat de gemeente over enkele jaren opnieuw de portemonnee voor RKC moet trekken.

Wachten op privacy instellingen...

Problemen na degradatieRKC zit in grote financiële problemen, nu de club is gedegradeerd naar de Jupiler League. Daardoor krijgt de club minder televisiegeld. De Waalwijkers kunnen de enorme schulden niet meer aflossen. RKC heeft daarom ook al maanden geen stadionhuur meer betaald aan de gemeente.
Algemeen directeur Remco Oversier van RKC is verheugd over het besluit van de gemeenteraad. "De eerste stukjes van de puzzel zijn gelegd." Hij zei dat RKC spoedig met de belastingdienst, andere schuldeisers en belanghebbenden over de redding van de club zal overleggen.

Wachten op privacy instellingen...

Gemeente springt vaker inDe gemeente heeft RKC nu voor de tweede keer in vijf jaar tijd gered van een faillissement. In 2000 werd het stadion gekocht.
Vorige week werd al duidelijk dat RKC op de steun van het college kan rekenen, maar de gemeenteraad moest ook instemmen met een reddingsplan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.