Brabantse startup: sportdrank voor paarden is een hit in binnen- en buitenland

LIEROP - Top of flop? In januari van dit jaar presenteerden twee Brabantse bewegingswetenschappers een sportdrank voor paarden. De sportdrank werd ontwikkeld voor paarden die een topprestatie moeten leveren en weer snel moeten herstellen. Equana, zoals het drankje heet, was een zogeheten startup. Een nieuw bedrijf dat het gaat maken of simpelweg ten onder gaat.
Tien maanden na de lancering van Equana, de healthy horse hydration, lijken de Brabantse beweging wetenschappers Roald van der Vliet en Sander Schreven een zonnige toekomst tegemoet te gaan. Het sportdrankje voor paarden is een hit in binnen- en buitenland.

"In Nederland hebben we nu dertig verkooppunten, in het buitenland is de verkoop recent gestart in Spanje. Verder is er belangstelling vanuit Duitsland, Rusland en zelfs landen buiten Europa waaronder Dubai."

Het werkt
Heel wat dichter bij huis was de fokpaardendag in Lierop waar het drankje bij de paardenliefhebbers volop in de belangstelling stond. Bij de stand van Equana werd volop gediscussieerd over het nut van het voedingssupplement.

Dat de AA-drink voor paarden werkt, wordt wetenschappelijk onderschreven door onderzoekster Linda Roost. Zij voerde een proef uit met veertien paarden.

Zeven paarden kregen het drankje wel en zeven niet. "De paarden die het drankje wel gebruikten herstelden heel wat sneller na zware arbeid of een zware training,  dan de paarden die het niet gebruikten."

Onderzoek
In het onderzoek en de productie zitten veel geld en heel veel tijd. "Tussen het eerste idee en het opzetten van een productielijn zit twee jaar en vele tonnen aan investering", zegt wetenschapper Roald van der Vliet.

Vreemd genoeg was een all-in sportdrank voor paarden wereldwijd nog niet verkrijgbaar. Houders van wedstrijdpaarden moesten tot nu toe in de weer met allerlei middeltjes om een wedstrijdpaard de juiste voeding te kunnen geven.

Brabantse topper
Top of flop ? Deze Brabantse startup is tien maanden na de start hard op weg om een internationale topper te worden.

Meer over dit onderwerp:
equana lierop paarden sportdrank top of flop