Jakhals Erik Dijkstra en DWDD bieden excuses aan na bekogeling van boot Zonnebloem met bierflesje - Omroep Brabant

Jakhals Erik Dijkstra en DWDD bieden excuses aan na bekogeling van boot Zonnebloem met bierflesje

12 april 2014 om 17:36 • Aangepast 24 april 2020 om 11:36
nl
Jakhals Erik Dijkstra en De Wereld Draait Door (DWDD) hebben hun excuses aangeboden aan directeur Noud van Rooij van stichting de Zonnebloem in Breda. Dijkstra gooide in Amsterdam van grote hoogte een bierflesje naar een boot van de Zonnebloem. Het flesje mist op een haar na de inzittenden.
Geschreven door

Van Rooij heeft Dijkstra zaterdagmiddag gesproken. "Hij vindt zijn actie ongelooflijk stom en zegt dat er geen enkele excuses zijn. Dijkstra zal alle eventuele consequenties accepteren", zegt Van Rooij. Hij heeft de excuses aanvaard.[Tweet:body:https://twitter.com/NoudvanRooij/status/454963241886965760]
"In een poging om grappig te zijn voor het tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig", zegt Dijkstra tegen de NOS.
"Ik begrijp de ophef wel. Het was een ontzettende stomme en onnadenkende actie en achteraf denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen? Het was een lichtgewicht aluminium fles die leeg was, dus het was geen zware glazen bierfles. Ik dacht, ach, het is gewoon een soort veredelde plastic fles die toch al leeg is."
Ook excuses van DWDDDe makers van De Wereld Draait Door hebben zaterdagmiddag ook excuses gemaakt. Volgens de eindredacteur had 'het item zo nooit uitgezonden mogen worden'. Maandag heeft Van Rooij nog contact met de programmamakers.  [Tweet:body:https://twitter.com/NoudvanRooij/status/454973504002469888]
Van Rooij sprak eerder zijn verbazing uit dat het fragment is uitgezonden. "De drang naar het halen van goede kijkcijfers is blijkbaar veel belangrijker."[Tweet:body:https://twitter.com/NoudvanRooij/status/454927672469381120]
Flesje mist inzittenden maar netDijkstra gooit het bierflesje naar beneden tijdens een interview met de Duitse Rammstein-frontman Till Lindemann. De zanger vraagt of hij zijn flesje richting de boot mag gooien. Lachend stemt Dijkstra in, waarna hij vervolgens zijn eigen bierflesje richting de boot slingert. Dat ketst af op de rand van een openstaand luik.
"Ze kregen dat ding bijna op hun kop", zegt Lindemann tegen Dijkstra. "Nee, dat ging best goed", reageert de Jakhals lachend. De politie heeft zelf een onderzoek ingesteld naar het incident, dat dus mogelijk nog een staartje krijgt. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=t8q_L31n6II]
Of de Zonnebloem stappen onderneemt of vrede heeft met excuses van de VARA, laat Van Rooij nog even in het midden. "We zijn natuurlijk ook afhankelijk van het politieonderzoek. Maar we willen eerst in contact komen met mensen die in de boot zaten en kijken hoe zij het incident hebben ervaren."
Van Rooij heeft aan Dijkstra voorgesteld om een of twee dagen mee te lopen bij de Zonnebloem, zodat Dijkstra een beeld kan krijgen van het werk dat de stichting doet. Dijkstra gaat op die uitnodiging in.
[Tweet:body:https://twitter.com/omroepvara/status/454949728640589824]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.