Helft van Brabantse ouderen eenzaam: 'Zonder familie en vrienden val je buiten de boot'

14 april 2014 om 09:09
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Foto: ANP
1/6 Adrianus van Meel over eenzaamheid: 'Ik zit de hele dag bij mijn kacheltje'
Bijna de helft van de 65-plussers in Brabant is eenzaam. Dat blijkt uit de Ouderenmonitor van de GGD. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. In Roosendaal, Waalwijk en Eindhoven wonen de meeste eenzame ouderen.
Geschreven door

Roosendaal voert de lijst aan. Liefst 52 procent van de Roosendaalse 65-plussers is eenzaam. Ze hebben weinig contacten en hebben daar emotioneel last van. Vaak zijn de bezoekjes van de thuiszorg de enige momenten waarop de ouderen aanspraak hebben.
Adrianus van Meel (86) woont in de wijk Kalsdonk in Roosendaal. Elke ochtend staat hij om zes uur op en gaat hij even op zijn hometrainer. "Als de thuiszorg is geweest, wacht ik totdat er misschien iemand langskomt", vertelt hij openhartig. Hij zit het liefst op zijn stoel naast het kacheltje in de keuken. "Dan kijk ik de hele dag maar een beetje rond en af en toe maak ik een puzzeltje."
Geen netwerkQueen Jasper-Couzijn, coördinator bij het Humanitas-maatjesproject in Roosendaal, heeft wel een idee waar de eenzaamheid vandaan komt: "De maatschappij is zo individualistisch ingesteld. Heb je geen familie, vrienden en bekenden? Dan val je direct buiten de boot." Toch schrok ze van het hoge eenzaamheidscijfer in Roosendaal. "Ik had het niet verwacht. Er zijn hier veel projecten en initiatieven. Blijkbaar zijn er toch nog mensen die wij niet zien of die onze hulp niet weten te vinden."
Mensen worden steeds ouder, waardoor ze vaker vrienden en familie zien wegvallen. Daarnaast hebben kinderen en kleinkinderen het te druk om even bij opa en oma langs te gaan. Bovendien denken ouderen: ik wil niemand tot last zijn, wat hun sociale isolement alleen maar versterkt.
UitvoeringsplanZodra de score uit de Ouderenmonitor van de GGD bekend werd bij de gemeente, is er van sociaal isolement een speerpunt gemaakt. Maar de gemeente lijkt het probleem door te schuiven op de organisaties.
Wethouder Kees Jongmans: "We hebben afgesproken dat de maatschappelijke organisaties een uitvoeringsplan maken. Zij hebben inmiddels al veel projecten om de eenzaamheid te bestrijden. De gemeente ondersteunt deze initiatieven."
Persoonlijke verhalenBenieuwd naar persoonlijke verhalen van Roosendaalse ouderen? Je vindt ze op de website Eenzaam in Brabant.

Wachten op privacy instellingen...