De beroemde en beruchte 'bewoners' van de Koepel in Breda, een overzicht

15 april 2014 om 22:45
nl
Met de sluiting van de Bredase Koepelgevangenis dinsdag komt er een einde aan 128 jaar markante geschiedenis van het gebouw. De gevangenis, officieel penitentiaire inrichting De Boschpoort, kende in die periode heel wat beroemde en beruchte 'bewoners', van Herman Brood tot Lucia de B. Een overzicht.
Geschreven door

* De vier van BredaIn de jaren vijftig werden veel tot zware straffen veroordeelde landverraders gevangen gehouden in Breda. Vier van hen, de Duitse oorlogsmisdadigers Ferdinand aus der Fünten, Franz Fischer, Joseph Kotälla en Willy Lages, zaten een levenslange gevangenisstraf uit. 
Lages werd in 1966 vrijgelaten op medisch advies omdat Nederlandse artsen meenden dat hij terminaal ziek was. In werkelijkheid leefde Lages nog vijf jaar in vrijheid totdat hij stierf. Kotälla overleed in 1979. De andere twee kregen in 1989 gratie, ze stierven enkele maanden later.
* Lucia de B.De Haagse verpleegkundige Lucia de Berk werd in maart 2003 veroordeeld tot levenslang en tbs voor zeven moorden en drie pogingen daartoe op bejaarden en baby's die in het ziekenhuis aan haar zorg waren toevertrouwd. De 'Engel des Doods' zat zeseneenhalf jaar vast, eerst in Breda, later ook in Scheveningen.
Door onderzoek van de broer van Lucia de Berk en een arts werd de zaak heropend, waarna bleek dat er helemaal geen bewijs was voor moord. In april 2010 werd De Berk vrijgesproken. Over de periode rond haar detentie is een film gemaakt, die nu in de bioscopen draait.
* Herman BroodBrood zat in 1980 korte tijd achter de Bredase tralies voor drugsbezit. Langer dan een paar nachten duurde zijn verblijf niet, maar het maakte wel indruk op de artiest. 'Nederland is net zo miezerig als het klimaat. Goddomme wat voel ik me kut, mam. Wel heel erg agressief en dat is goed voor mijn muziek. Want dat is het enige dat mijn kop boven het drijfzand uithoudt, boven de Hollandse modder. Voorlopig moeten we hier onze centen verdienen', schreef de zanger destijds in een brief aan zijn moeder.
* Sytze van der VeldeDe Eindhovense pedoseksueel Sytze van der Velde werd in september 2008 veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. Een jaar eerder arresteerde de politie hem voor misbruik van jongens in het Eindhovense stadsdeel Woensel. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. In april werd hij in zijn cel aangehouden vanwege nieuwe beschuldigingen. In augustus kwam hij vrij.
* Hulda KielDe 35-jarige vrouw uit Boxtel zat in de Bredase gevangenis een straf uit voor een dubbele moordpoging, maar werd wereldnieuws toen ze in 2010 op spectaculaire wijze wist te ontsnappen. Hulda Kiel, ook wel Totti Kiel genoemd, ontdekte een kruipruimte onder het huisje op het gevangenisterrein. Met een simpele lepel maakte ze een tunnel en wist zich zo een weg buiten de gevangenismuren te graven.
In maart werd ze opgepakt in een huis in Helmond, waar ze zich had schuilgehouden. Ze verdween weer achter de tralies om haar straf uit zitten. Op de Kloosterstraat in Breda is nog duidelijk te zien waar Kiel naar boven kwam, omdat de stoeptegels later zijn vervangen.
* Els L.Zakenman Ran Biemans uit Rijen werd in juni 1998 vermoord gevonden in zijn appartement in het Belgische Meerle. Hij lag met een doorgesneden keel aan het voeteneinde van zijn bed. Zijn vrouw Els is hoofdverdachte en werd in 2006 in België veroordeeld tot 25 jaar cel.
Na haar veroordeling hoefde L. in België niet meteen de cel in. Ze moest zich later melden, maar vluchtte naar haar familie in Dongen. De rechtbank in Breda bepaalde later dat de Rijense haar straf in Nederland moet uitzitten. Ze kreeg hier twaalfeneenhalf jaar cel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.