ASML uit Veldhoven ziet vraag licht afnemen

16 april 2014 om 10:20 • Aangepast 24 april 2020 om 11:45
nl
Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de vraag naar zijn machines de komende maanden iets afzwakt. Dat maakte het bedrijf uit Veldhoven woensdag bekend.
Geschreven door

ASML boekte in de eerste 3 maanden van dit jaar een omzet van 1,4 miljard euro en voldeed daarmee aan zijn eigen doelstelling. Het bedrijf realiseerde daarbij een nettowinst van 249 miljoen euro, tegen 96 miljoen euro een jaar eerder. ASML verkocht vorig kwartaal 35 nieuwe systemen en ontving voor 1,07 miljard euro aan nieuwe orders.
Kleine vertraging verwachtVoor het eerste halfjaar rekent het bedrijf nu op een omzet van 3 miljard euro, waarbij de verkoop van machines op basis van de nieuwe EUV-technologie worden meegerekend. Met die machines kan meer geheugencapaciteit worden gezet op kleinere chips.
Eerder werd gemikt op 3 miljard euro exclusief EUV. De iets lagere prognose hangt volgens bestuursvoorzitter Peter Wennink samen met een ‘kleine vertraging’ van de vraag bij chipmakers, die zich beraden op het type machine dat ze in de toekomst nodig hebben.
'Op schema'De ontwikkeling van de EUV-machines ligt volgens Wennink op schema. ASML verwacht klanten in 2016 machines te kunnen leveren die volledig gereed zijn voor de productie van chips. Het bedrijf mikt dit jaar op de verkoop van acht EUV-systemen, waarbij samen met klanten wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de technologie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.