Duizend nieuwe banen dankzij BOM, zegt BOM in jaarcijfers

16 april 2014 om 12:26
nl
De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zegt dat het vorig jaar voor vestiging of uitbreiding van 35 buitenlandse bedrijven heeft gezorgd. Dat leverde duizend banen op. Nog eens 300 banen zouden daardoor behouden zijn gebleven.
Geschreven door

Dit is een groei van 40 procent ten opzichte van 2012. Toen werden ruim 940 banen gecreëerd en behouden. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de BOM.
Elektrische auto'sDe Indiase IT-dienstverlener Wipro leverde met de vestiging in Eindhoven de meeste arbeidsplaatsen: 270. Goede tweede waren de IT-dienstverleners Cognizant Technology uit de Verenigde Staten en Infosys uit India, met beide 120 arbeidsplaatsen.
Een andere grote aanwinst voor Brabant was Tesla Motors. De komst van de Amerikaanse producent van elektrische auto's leverde naast tachtig arbeidsplaatsen veel publiciteit op.
TrendsHoofd BOM Foreign Investments Eelko Brinkhoff ziet een aantal trends. De meeste nieuwe bedrijven kwamen de afgelopen twee jaar uit de VS. Aziatische bedrijven investeerden juist minder in Europa.
"We zien de eerste tekenen van werk dat terugkeert van lagelonenlanden vanuit China. De loonkosten zijn daar nog altijd hoger, maar in China stijgen de lonen jaarlijks minimaal 15 procent. In Brabant zitten bedrijven dichter op de grote Europese afzetmarkt", aldus Brinkhoff.
'Harde gevolgen'De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij beseft dat de onlangs aangekondigde sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom de positieve cijfers over de buitenlandse bedrijvigheid in perspectief plaatst.
Jan Pelle, directeur BOM: "Wereldwijde economische ontwikkelingen bieden kansen, maar kunnen ook buitengewoon harde gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de lokale economie. Meer dan ooit zullen we daarom met elkaar moeten zorgen voor veerkracht in Bergen op Zoom en West-Brabant. Als BOM willen wij daaraan graag onze bijdrage leveren."
Ambities"Brabant moet na de Randstad de meeste buitenlandse investeerders aantrekken", zegt Brinkhoff. In het eerste kwartaal van 2014 heeft de BOM al een resultaat van 400 arbeidsplaatsen geboekt. Als de testperiode van een grote Taiwanese elektronicafabrikant in Breda succesvol verloopt, komen daar nog eens minimaal 500 arbeidsplaatsen bij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.