Video

Design festival Breda trekt aandacht met enorme billboards op Kasteelplein

16 april 2014 om 20:38 • Aangepast 24 april 2020 om 11:48
nl
Daar staan ze: vier grote billboards op het Bredase Kasteelplein. Ze vallen uit de toon in dit oude stukje van de stad maar krijgen zo wel extra aandacht. De billboards horen bij het Graphic Design Festival Breda. het is alweer de vierde aflevering van dit festival dat er elke keer in slaagt om iets opvallends op te bouwen ergens op straat in de stad.
Geschreven door

De billboards zijn het resultaat van een uitdaging waar het festival een stel ontwerpers voor stelde. Kan je een gedegen krantenartikel van pak weg 3000 woorden samenvatten in één beeld?
Over de uitkomst kan je twisten. Er zijn ontwerpen bij met nog steeds heel veel woorden. Eén billboard is heel helder, het toont het aantal beesten dat geslacht moet worden om tien dagen lang de opvarenden van een groot cruiseschip te voeden. De afbeelding bevat één grote krioelende massa van dieren.
Geheime dienstenEén billboard schijnt veel aandacht te trekken van de vele militairen die studeren op de KMA in het kasteel. Het gaat om een poster waarop te zien is langs welke servers een mailtje van een journalist reist en welke geheime diensten mee kunnen kijken.
Breda is de stad van de beeldcultuur. Net als Eindhoven de Brabantse design-stad is. Net als het MOTI (Museum of the Image) en kunstacademie St. Joost hoort het Graphic Design Festival bij die Bredase keus.
Onzekere toekomstWat niet wil zeggen dat het festival een zekere toekomst heeft. "Na deze aflevering hebben we geen financiële zekerheid meer", zegt directeur Dennis Elbers. In Breda wordt op dit moment onderhandeld over een nieuw college en de provincie, de andere subsidient tot nu toe, is nog steeds aan het denken over een nieuwe vorm van kunstsubsidies.
In Het Valkenberg, het Bredase stadspark, heeft het Graphic Design Festival een nieuwe toren opgebouwd op de plek waar ooit een historische toren stond. Het is het eerste dat de bezoekers van de stad van het festival zullen zien.
Kern van het festivalAan de buitenkant is de toren, zwart-wit, beschilderd met beelden uit de hedendaagse samenleving, van binnen zie je afbeeldingen van ontwerpers aan het werk.
Het is de kern van het festival. Hoe langer hoe vaker wordt ons beeld van de werkelijkheid bepaalt door afbeeldingen die door ontwerpers zijn bedacht. "Dat geeft ze een grote macht", zegt Dennis Elbers, "omdat mensen zich vaak laten leiden door die afbeeldingen".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.