De treinen rond Den Bosch rijden weer! En dat heeft zo'n 4126 flessen frisdrank gekost

17 april 2014 om 12:30
nl
De werkzaamheden aan het spoor rond Den Bosch zijn in de nacht van woensdag op donderdag afgemaakt. Alle treinen rijden dus weer. De afgelopen weken hebben er zo'n tweeduizend mensen 24 uur per dag aan de spoorvernieuwing gewerkt, maar het project heeft heel wat meer gekost. De mooiste cijfers op een rijtje.
Geschreven door

Zo dronken de spoorwerkers samen 4126 flessen frisdrank leeg en was de koffie en thee volgens ProRail 'niet aan te slepen'. 
Dwarsliggers, wissels en seinenMaar ook al het gebruikte bouwmateriaal is geteld: er werd zo'n 2600 meter nieuw spoor aangelegd en daarbij werden 4000 nieuwe dwarsliggers geplaatst. Ook werd er 7750 kubieke meter aan nieuwe ballast gestort.
Hopelijk nooit meer vertragingen door kapotte wissels of seinen rond Den Bosch, want er zijn inmiddels dertien nieuwe wissels en vijftien nieuwe seinen geplaats. Én getest!
Kilometers en kostenOok werd er 29,5 kilometer nieuwe bovenleidingdraad opgehangen en getest. Dit is ongeveer van Den Bosch naar Best. Om ruimte te maken voor al het nieuws moest er ook het een en ander weggehaald worden. Ongeveer 500 kilometer kabel bijvoorbeeld. Da's net zoveel kabel als de weg van Den Bosch naar Straatsburg.
Al die materialen moeten natuurlijk ook ergens van betaald worden. Het hele project kost bij elkaar tussen de 130 en 140 miljoen. Het gaat dan niet alleen om de afgelopen drie weken, maar ook om de werkzaamheden in de zomer vorig jaar en de geluidsschermen die nog aangelegd moeten worden. Het geld komt grotendeels van de overheid. Aan de bruggen betalen de provincie en de gemeente ook mee.
Bakkie troostReizigers moesten de afgelopen weken flink wat extra tijd incalculeren voor hun treinreis, want er reden snelbussen in plaats van treinen. ProRail probeerde de pijn wat te verzachten met onder meer een bakkie troost: er werden 18.300 kopjes koffie uitgedeeld.
Ook kregen treinreizigers 19.500 flesjes water, 10.000 appels en 11.500 croissantjes. Mensen die direct aan het station wonen, kregen een stuk paaschocolade. Dit omdat ze overlast hebben gehad van de werkzaamheden. Er werden 724 chocolaatjes uitgedeeld.
FilmpjesProrail maakte ook vijf filmpjes en drie timelapse-filmpjes, voor wie de werkzaamheden nog eens wil bekijken.
[Youtube:body:http://youtu.be/-5sUocJxbxQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.