Video

Technisch directeur Graeme Rutjes (NAC): 'Moeilijk om jongens over de streep te trekken'

17 april 2014 om 19:56
nl
Graeme Rutjes, technisch directeur van NAC, zegt dat het momenteel lastig is om nieuwe spelers aan de club te binden. Volgens Rutjes kijken beoogde versterkingen de kat uit de boom omdat het nog onzeker is of NAC ook volgend seizoen in de eredivisie speelt. Verder staat NAC nog onder curatele van de KNVB waardoor de club alleen transfervrije spelers kan aantrekken. "Daar moeten we creatief mee omgaan."
Geschreven door

De situatie van NAC voor komend seizoen verschilt niet veel met die van de laatste jaren. Ook Graeme Rutjes, de nieuwe technisch directeur, moet slim omgaan met het spelersbudget.
Een budget dat zelfs met twee ton naar beneden is bijgesteld naar 3,6 miljoen euro. Maar Rutjes is ervan overtuigd dat hij een goed elftal kan samenstellen.
'Juiste vissen er uit halen'"Ik wil niet zeggen dat het heel simpel is", zegt Graeme Rutjes. "Maar je moet er creatief mee omgaan.We zijn met handen en voeten gebonden omdat we onder curatele staan van de KNVB."
"Dat maakt het anderzijds ook wel weer makkelijk," vervolgt Rutjes, "omdat we alleen naar transfervrije jongens hoeven te zoeken. Dat maakt de vijver waarin we vissen wat kleiner, maar daar zwemmen nog steeds vissen in rond. Het is nu aan ons om de juiste vissen er uit te halen."
VersterkingenRutjes is er al een tijdje druk mee bezig en hoopt op korte termijn met versterkingen te komen. "Dat ligt er aan of die jongens zich snel willen aansluiten bij NAC. Achter de schermen wordt er hard gewerkt."
Dat is wel afhankelijk van waar NAC volgend seizoen speelt. "Tegelijkertijd zeg ik ook in alle eerlijkheid dat een hoop spelers eerst wil weten of NAC in de ere- of eerste divisie gaat spelen. Wat dat betreft belonen we onszelf ook niet."
'De grote hoop- en verwachtingshow'"Ik denk dat het aan de spelersgroep is om te zorgen dat we er in blijven", vervolgt technisch directeur Rutjes."En dan proberen om een eredivisiewaardig team op  te stellen."
Rutjes snapt dat de supporters zich een beetje zorgen maken. "De grote hoop- en verwachtingshow gaat natuurlijk altijd wel spelen. Ik denk dat de supporters zich afgelopen november grotere zorgen hebben moeten maken toen de club op omvallen stond."
In dat op zicht ligt NAC op koers. "De plannen die er liggen zijn helder. Het plan van aanpak is door de KNVB goedgekeurd. Nu is het een kwestie van uitvoeren, invulling geven aan de plannen die je hebt."
PlannenOok de huidige trainer, Nebosja Gudelj, past in die plannen. NAC staat achter de trainer en hij dient zijn contract (tot medio 2015) in Breda gewoon uit. Dat wil Rutjes - hoewel al vaker aangegeven - nog wel even benadrukken. Ook bij eventuele degradatie.
Rutjes vertelde afgelopen woensdag wel tegen een zevental spelers dat ze na dit seizoen naar een andere werkgever uit kunnen zien. Het tijdstip lijkt wat ongelukkig.
'Altijd een beetje ongelukkig'NAC speelt over iets meer dan een week de belangrijke wedstrijd tegen RKC Waalwijk. In dat duel kan de club degradatie definitief afwenden. Critici zeggen dat de technisch directeur de boodschap beter eerder of later had kunnen brengen. "Welk moment je ook kiest, het is altijd een beetje ongelukkig", zegt Rutjes hierover.
"Als je het over RKC heen tilt, geef je de jongens ook weer meer onzekerheid." Rutjes denkt niet dat het de motivatie van de weggestuurde spelers aantast.
Gabor BabosEén van de spelers die na de zomer niet terug hoeft te komen is Gabor Babos. Niet als doelman en niet als keeperstrainer. Dat steekt de Hongaar, want hij claimt een afspraak te hebben met de vorige technisch directeur, Jeffrey van As.
"Voor de KNVB moeten wij gediplomeerde trainers hebben", legt Graeme Rutjes zijn beslissing uit. "Ook voor de RJO (Regionale Jeugdopleiding). Gabor heeft dat niet. We willen hem erbij helpen en faciliteren, want hij heeft nog nooit iets gedaan."
Volgens Rutjes kan NAC niet anders. "Er is hem ooit mondeling beloofd dat hij keeperstrainer zou worden. Maar op het moment dat hij geen diploma's heeft, komen wij ook in de problemen. Als club hebben we een bepaalde verantwoording." 
Gediplomeerde trainersFeit is dat de KNVB een diploma voor een keeperstrainer pas over twee jaar verplicht stelt. Bovendien is NAC door de KNVB nog niet aangewezen als RJO. "Dat hopen we wel", zegt Rutjes. "Ik vind eigenlijk dat wij die status verdienen. Maar ik vind dat we sowieso gediplomeerde trainers moeten hebben."
Toch is er ook een verschil tussen keepen en keepers trainen. "Je kan je ook afvragen of Gabor een goede keeperstrainer is. Ik denk dat hij wel weet wat keepen inhoudt, maar of hij weet hoe je een training opbouwt niet. Dat kan gaan hij leren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.