Wél Zwarte Piet in Albert Heijn Etten-Leur: 'Dit is Holland en dit blijft Holland'

ETTEN-LEUR - Het hoofdkantoor van Albert Heijn heeft besloten alle reclame-uitingen van Zwarte Piet uit zijn winkels te verbannen. Jan Pollemans, eigenaar van een Albert Heijn-winkel in Etten-Leur, heeft daar maling aan. In zijn filiaal zijn de Zwarte Pietjes eind oktober gewoon prominent aanwezig.
Volgens Pollemans hoort Zwarte Piet nou eenmaal in het Sinterklaasfeest thuis. “Wij hebben ieder jaar Zwarte Pietjes boven de kassa hangen”, zegt hij stellig.

“Dat zal dit jaar niet anders zijn. Dit is Holland en dit blijft Holland: wij houden van Zwarte Piet.”

‘Belachelijke beslissing’
Pollemans is een franchisehouder. Dat betekent dat hij zelf eigenaar van zijn winkel is, maar wel de Albert Heijn-formule voert. Sommige klanten spreken hem al op de beslissing van het hoofdkantoor aan. Zij vinden de beslissing van Albert Heijn ‘belachelijk’.

Daar kan Pollemans zich volledig in vinden. “Het is in ieder geval een beslissing waar ik niet achtersta. Als franchiser mag ik die eigen mening ventileren.”

Ophef
De beslissing van Albert Heijn deed donderdag veel stof opwaaien. Winkelketen Jumbo gaf aan de discussie rond Zwarte Piet te volgen, maar nog geen actie te ondernemen.

Ook veel Brabantse sinterklaascomités zien geen reden om Zwarte Piet uit de optochten te halen.