Video

Waterzuivering in Aarle-Rixtel recyclet wc-papier uit riool

17 april 2014 om 20:31 • Aangepast 24 april 2020 om 11:51
nl
Gebruikt wc-papier dat in Helmond en omgeving in het riool terechtkomt wordt in de toekomst wellicht verwerkt tot een nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld bioplastic Het waterschap Aa en Maas is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel op kleine schaal begonnen met een proef. Die moet het waterschap niet alleen een besparing op rioolslib opleveren, maar uiteindelijk ook een nieuw te verhandelen product.
Geschreven door

Het waterschap werkt voor de proef samen met het Israëlische bedrijf Applied Clean Tech. Het rioolwater dat in Aarle-Rixtel uitkomt, gaat eerst door een installatie die het wc-papier eruit haalt.
"Nu is dat wc-papier, of beter nog de houtvezels, een afvalstof en wij proberen er een nieuwe grondstof van te maken", zegt Johannes Boersma van het Waterschap.
Van wc-papier naar bioplasticDe gefilterde houtvezels komen als droge korrels uit de recycle-installatie. "Die korrels gebruiken we als brandstof, bijvoorbeeld voor de recycle-installatie. Maar het wordt ook toegevoegd aan asfalt en aan bioplastic."
Het is volgens Boersma nu nog te duur om er weer nieuw wc-papier van te maken. "Daarvoor moet het nog verder gezuiverd worden. Maar het wordt wel gebruikt voor andere papierhandel, bijvoorbeeld karton."
De proef met het recyclen van wc-papier duurt drie maanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.