Video

Langgekoesterde wens Beekse Bergen komt uit met komst van vier nijlpaarden

18 april 2014 om 11:42 • Aangepast 22 november 2020 om 00:57
nl
Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek heeft vier nieuwe bewoners. Vier nijlpaarden kwamen donderdag en vrijdag na een lange reis aan in hun nieuwe verblijf.
Profielfoto van
Geschreven door

Het nieuwe verblijf voor het viertal is nog niet helemaal af. De bouwvakkers werken binnen nog hard om alle decoratie af te krijgen. Buiten worden nog hekken geplaatst.
Ook het strand en de wei voor de dieren is nog niet helemaal af. "Het gras moet nog ingezaaid worden, maar dat groeit snel zat. Bovendien mogen de nijlpaarden voordat het gras er is, gewoon naar buiten", vertelt Klaas-Jan Leinenga van de Beekse Bergen.
In een kistDe dieren zijn per vrachtwagen naar Hilvarenbeek gebracht. Ze zaten in een kist. "Ze zien dus niet alle auto's voorbij razen. Ze werden onderweg ook nog af en toe verzorgd, dan kregen ze water en voer."
De dieren hebben hun eerste nacht rustig doorgebracht. "Ze weten natuurlijk niet wat hen overkomt, maar ze zijn denk ik blij dat ze er zijn.
"Eén van de dieren was heel rustig. Dat was Witha van vijf. Die is op zijn gemak de stal ingelopen, heeft ontspannen gegeten en heeft een douche genomen. De andere was duidelijk wat angstig. Ze is het water ingegaan en is daar niet meer uitgekomen. Ze heeft in het water geslapen, zoals ze in het wild ook doen."

Wachten op privacy instellingen...

De vier Nijlpaarden komen uit heel Europa. Merlot, het enige mannetje komt uit Italië. De drie dames komen uit Ierland, Duitsland en België. De Beekse Bergen wil gaan fokken met het viertal.
Maar voor het zover is duurt het nog wel even. Mannetje Merlot is namelijk pas acht maanden oud. Zijn potentiële partners zijn een stuk ouder en groter. En dan is de paring zelf ook nog een hele uitdaging.
Grootste investering ooitSamen met de vier nijlpaarden krijgt de Beekse Bergen vier krokodillen. Deze uitbreiding is de grootste investering die het safaripark ooit heeft gedaan. "Ik werk hier al heel wat jaren, maar wat we nu aan het bouwen zijn, zoiets hadden we nog niet", vertelt Leinenga.
"Normaal bouwden we een binnenverblijf zonder poespas. De dieren gaan dan overdag naar de savannes en vlaktes zodat het publiek ze kan zien."
Het binnenverblijf van de nijlpaarden en krokodillen is een ware beleving op zich. Een compleet ingerichte ruimte met waterbassins, nepboomstamen, beplanting en een lekker tropisch temperatuurtje. De bezoekers kunnen de dieren van bovenaf bewonderen vanaf een houten platform.

Wachten op privacy instellingen...

Met de komst van de nieuwe dieren gaat een droom in vervulling voor het safaripark. "We hebben heel lang de wens gehad nijlpaarden en krokodillen te gaan houden. Als ze dan daadwerkelijk in de stal zijn, is dat heel bijzonder, voor iedereen die hier is."
Het gecombineerde krokodillen- en nijlpaardenverblijf wordt dinsdag 29 april geöpend voor publiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.