Video

Na een leven in de gevangenis maakt Legs Boelen in Uden expo met kunst van gevangenen

18 april 2014 om 13:51 • Aangepast 24 april 2020 om 11:52
nl
37 jaar werkte de Brabantse kunstenaar Legs Boelen in gevangenissen, vooral in Vught. "Bijna levenslang", grapt hij er zelf over. "Maar ik mocht 's avonds naar huis."
Geschreven door

37 jaar was Legs docent 'Beeldende Vorming' voor gevangenen, al heette het in het begin dan 'huisvlijtbegeleider'. In al die jaren bouwde hij een grote verzameling op van kunstwerken gemaakt door gevangenen. Voor het Museum voor Religieuze Kunst in Uden maakte hij daarmee een tentoonstelling.
GodsdienstVoor dit museum koos Legs kunstwerken die op een of andere manier een religieus thema hebben. En dat was geen probleem want dat onderwerp komt in gevangenissen nogal eens aan de orde, vertelt hij. "Wie opgesloten wordt, gaat nadenken over zijn leven en komt dan vaak bij religie uit", aldus Legs.
Er zijn gevangenen die mede door Legs lessen later kunstenaars zijn geworden. Dat niet iedere gevangene die aanleg heeft, is op de tentoonstelling ook te zien al kan het verhaal bij het werk dan nog het verschil maken.
Kerk van suikerklontjesMidden in de zaal staat bijvoorbeeld een kerkje gebouwd van suikerklontjes en een simpel gebedssnoer verandert als je weet dat het door een gevangene in de isoleercel is gemaakt. Het werd gemaakt van gekauwde stukjes brood die werden geregen aan een draad die de man onder de dekens uit zijn overall had gepulkt.
Het was niet Legs bedoeling om van zijn leerlingen kunstenaars te maken. Toch vindt hij de lessen kunstzinnige vorming belangrijk. In zijn ervaring hielp het de gevangenen vaak om hun zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde terug te vinden.
"En dat is belangrijk als je later weer een nuttige rol in de samenleving wilt spelen. Verveling zorgt er vaak voor dat ze weer terugvallen in hun oude gewoonten".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.