Nederland vervolgt Oisterwijker niet in zaak Amanda Todd, maar laat het aan Canada

18 april 2014 om 14:39 • Aangepast 24 april 2020 om 11:52
nl
Het Openbaar Ministerie in Nederland zal de 35-jarige Aydin C. niet vervolgen in de zaak van het Canadese meisje Amanda Todd. "Dat gedeelte laten we aan Canada", zo zegt woordvoerder Paul van der Zanden van justitie. Canada heeft om uitlevering van de man gevraagd. C. werd in januari opgepakt op bungalowpark De Rosep in Oisterwijk.
Geschreven door

"Het verzoek ligt er nog niet officieel, maar we weten dat ze voornemens zijn om het uit te laten gaan. We hebben daarover contacten met de Canadese autoriteiten", zo legt Paul van der Zanden uit.
Tienermeisje afgeperstDe Canadese autoriteiten verdenken Aydin C. ervan dat hij het tienermeisje heeft afgeperst met beelden waarop ze gedeeltelijk naakt te zien was. Het meisje had zich uitgekleed voor haar webcam en de man zou de beelden hebben opgeslagen op zijn computer en uiteindelijk hebben verspreid.
Amanda werd daardoor ernstig gepest en deed haar verhaal in een hartverscheurend filmpje op YouTube. Een maand nadat ze het filmpje online zette, pleegde ze zelfmoord.
Meer afpersingszaken"In Canada loopt al ruim drie jaar een onderzoek naar de zaak. Wij hebben voor een doorbraak in hun onderzoek gezorgd", zo zegt Van der Zanden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man die in Oisterwijk werd aangehouden ervan dat hij nog veel meer minderjarigen, maar ook volwassenen heeft afgeperst. In totaal zijn er negen aantijgingen tegen Aydin C. In die zaken gaat het OM in Nederland hem wel vervolgen.
Als Nederland instemt met uitlevering, dan wordt Aydin C. in Canada berecht en zal hij in Nederland zijn straf uitzitten. "Waarschijnlijk gaan wij hem eerst vervolgen, voordat we tot uitlevering overgaan, want hij zit al hier vast, dus dat is het meest logisch", aldus het OM.
Advocaat tegen uitleveringDe advocaat van Aydin C., Christian van Dijk is het niet eens met de mogelijk uitlevering. "Ik zal me daar hevig tegen verzetten. Mijn cliënt is een Nederlands burger, dus als hij berecht wordt, moet dat hier gebeuren en niet in Canada."
Aydin C. werd in januari in een bungalow op De Rosep opgepakt en zijn computer en router werden in beslag genomen. Hij huurde daar al lange tijd een bungalow, zo vertelde zijn advocaat. Volgens iemand uit zijn omgeving was het een 'nette vent'. "Een hele correcte man. Hij zat een aantal maanden per jaar op het park."
Advocaat Van Dijk voegt daar aan toe: "Hij is erg op zichzelf en heeft geen vrouw en kinderen." Aydin C. werd geboren in Nederland en heeft volgens zijn advocaat Turkse ouders. Hij heeft zowel een Nederlands als Turks paspoort.
Lees alle berichten over de zaak-Amanda Todd terug op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.