Opvolger Bart Brentjens gezocht

18 april 2014 om 19:38
nl
De jaren dat Bart Brentjens uit Schaijk de steile grindpaden teisterde, behoren bijna tot een grijs verleden. Na zijn gouden medaille in 1996 in Atlanta, waar het mountainbiken als sport voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen stond, namen de Nederlandse successen af en gleed de sport terug in de anonimiteit. Daarom start de KNWU een project: 'Tokio 2020'.
Geschreven door

Het is een hele speurtocht naar de eerste Nederlander in de wereldbekeruitslagen. Rudi van Houts uit Luyksgestel, achttiende plaats, op 4.48 van de winnaar (Julien Absalon uit Frankrijk).
"In potentie kan Van Houts bij de beste tien rijden", weet Gerben de Knegt, voorheen veldrijder en nu talentcoach bij de KNWU. Van Houts is echter al dertig.
Nieuw programmaDe Knegt: "Kijk naar wat Engeland heeft gedaan in het baanwielrennen. Wij bieden junioren nu een kans te trainen in het Limburgse landschap en daar onder professionele begeleiding toe te werken naar de Spelen van Tokio. Daar willen we medailles pakken."
Het eremetaal moet zowel van de mannen als de vrouwen komen. Met uitzondering van een uitstapje van Marianne Vos vorig jaar, doet er geen enkele Nederlandse vrouw mee aan wereldbekerwedstrijden. Ook niet bij de beloften.
Kandidaten"We willen ons programma onder de aandacht brengen. En we hebben nog wel twee plekken vrij. Kijk, we kennen het wereldje best wel en we gaan naar alle nationale wedstrijden. Bovendien werken we tegenwoordig met regionale trainingscentra. Daar moet talent voor het eerst opvallen en via die weg komen ze bij ons terecht. Maar er zijn altijd talenten die zich via een andere weg kunnen aandienen."
De Knegt en bondscoach Tim Heemskerk zoeken voornamelijk talent in de categorie vrouwen. "De vijf talenten die nu in Sittard wonen zijn allemaal jongens." Geïnteresseerden kunnen zich via de website van de KNWU tot 15 mei melden om zich in te schrijven voor project 'Tokio 2020'.
VrouwenDe Knegt en bondscoach Tim Heemskerk zoeken voornamelijk talent in de categorie vrouwen. "De vijf talenten die nu in Sittard wonen zijn allemaal jongens." Geïnteresseerden kunnen zich via de website van de KNWU tot 15 mei melden om zich in te schrijven voor project 'Tokio 2020'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.