Demonstratie tegen politiegeweld Tilburg: Wat is nu precies het probleem?

19 april 2014 om 22:52 • Aangepast 24 april 2020 om 11:55
nl
Met spandoeken en harde muziek trokken zaterdagmiddag honderden demonstranten door het centrum van Tilburg. Ze willen dat er een einde komt aan het hardhandig optreden tegen feestgangers op illegale feesten. De afgelopen jaren ontruimde de politie tientallen feesten in Brabant en dat worden er steeds meer, volgens de demonstranten.
Geschreven door

Woordvoerder van de demonstranten is Koen Bloem, hij is tevreden over het verloop van de demonstratie. Er was intensief contact met de politie en er werd niemand opgepakt of beboet.
Wat is precies het probleem?"Elke keer als er een freeparty (wij houden niet van het woord 'illegale houseparty') wordt georganiseerd, begint de politie meteen met ontruimen. Vaak is dat op een hele lompe manier. Dat terwijl de politie ook eerst eens in gesprek zou kunnen gaan. De laatste tijd zijn er meer ontruimingen die steeds gewelddadiger worden. In heel Nederland is dat nu ongeveer twee keer per maand."
Het is toch logisch dat de politie een illegaal feest ontruimt?"Zeker, het is logisch dat die stap wordt gezet, maar het gaat ons om de manier waarop. Te gewelddadig dus."
Waarom geef je dan niet gewoon een legaal feest?"Het gaat niet om kleine feestjes die je ook gewoon (legaal) thuis zou kunnen houden. Dus dan zou er een vergunning voor moeten zijn. En wij willen juist niet vastzitten aan de consumptiemaatschappij waarbij je verplicht een zaal moet huren, duur bier moet kopen en om vier uur 's nachts moet stoppen. Wij willen graag zelf weten tot hoe laat we doorfeesten."
Waarom dan nu een demonstratie?"De druppel was een ontruiming in Almere onlangs waarbij een overleden jongen werd herdacht. Daar werden toen ook ineens vierhonderd man zonder waarschuwing naar buiten geduwd."
En nu? Helpt een demonstratie als deze?"Wie weet. De politie in Tilburg heeft al gezegd dat het in Tilburg met praten vaak ook opgelost kan worden. En anders organiseren we meer van dit soort streetraves (een demonstratie zoals zaterdag -red.), daar krijgen we tenminste wel een vergunning voor."
[YouTube:body:http://youtu.be/yLZ4cDeT0B4]
In Brabant zijn de afgelopen jaren tientallen illegale feesten ontruimd. De eerste vermelding van zo'n ontruiming uit het archief van Omroep Brabant stamt uit 1991, toen werden vier- tot vijfhonderd mensen uit het Sterrenbos bij Sint-Michielsgestel gehaald. Een woordvoerder van de Rijkspolitie beloofde toen 'één keer, maar nooit weer' een illegale houseparty.
De jaren daarna werden er nog eens tientallen feesten ontruimd. In 2006 in Helmond ging het goed mis, daar werd een einde gemaakt aan een feest met honderden bezoekers. Volgens de politie werden er agenten geslagen en werd er met glazen en houten palen gegooid. De laatste jaren weet de politie een illegaal feest vaak te voorkomen. Dat gebeurde het afgelopen half jaar nog in Tilburg, Nistelrode en Oosterhout.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.