'Tientallen meldingen' over brandlucht in Brabant door paasvuren

20 april 2014 om 09:46
nl
In delen van Brabant is zondagochtend een brandlucht te ruiken. Daarover zijn tientallen meldingen bij de brandweer binnengekomen. Volgens een woordvoerder veroorzaken de traditionele paasvuren die lucht.
Geschreven door

Woordvoerder Edward Harmsen zegt dat de meldkamer zondag 'meer dan tientallen' meldingen binnenkreeg. Het gaat om meer meldingen dan vorig jaar, toen er vanwege de droogte minder paasvuren waren. Op onze Facebookpagina schrijven Brabanders dat ze de lucht verspreid over de provincie waarnemen.
Dit weekend worden er honderden paasvuren afgestoken. Vooral in het oosten van Nederland en in Duitsland is dat een eeuwenoude traditie. In Brabant zijn twee paasvuren, die van Ledeacker en Westerbeek. De branden kunnen zorgen voor overlast door smog, rook en stank.
Tot middag overlastDe wind komt momenteel uit het oosten, waardoor de brandlucht ook Brabant aandoet. Het zal volgens weerbureau Meteo Group nog zeker tot de middag duren voordat de lucht iets zal verdwijnen. Dan stijgt de temperatuur en zorgt de opwarmende lucht ervoor dat de brandlucht wordt vermengd met frisse lucht.
De brandweer benadrukt dat Brabanders niet meteen moeten bellen als ze een brandlucht ruiken. Harmsen: "Kijk eerst twee keer om je heen voordat je belt. Dat voorkomt een hoop telefoontjes."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.