Advocaat familie doodgeschoten overvaller Goldies Deurne: 'Justitie, kom met meer informatie'

20 april 2014 om 13:31 • Aangepast 24 april 2020 om 11:56
nl
Advocaat Peter Plasman die de familie bijstaat van de doodgeschoten overvaller Abdel H. in Deurne, vindt dat justitie snel met meer nieuwe informatie moet komen. Hij stelt zondag in een interview met NU.nl dat zijn cliënten slechts gedeeltelijk worden ingelicht. Wat hem betreft hebben ze recht op meer informatie.
Geschreven door

Plasman vindt dat hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen van justitie snel moet aantonen dat het op noodweer lijkt, zoals Nieuwenhuizen vlak na de schietpartij aangaf. Aan meer informatie ontbreekt het volgens hem bij de familie van H. "Nu komt het fragmentarisch bij mijn cliënten terecht en die hebben er natuurlijk wel recht op dat ze heel snel worden geïnformeerd."
'Ik wil beelden zien'De kans bestaat dat justitie besluit niet tot vervolging van het juweliersechtpaar van Goldies in Deurne over te gaan als uit camerabeelden blijkt dat er sprake was van noodweer. "Als justitie zegt: 'Wij gaan niet vervolgen want het is noodweer' - en dat zou heel goed kunnen - en ze baseren zich op de bewakingsbeelden, dan denk ik wel dat ik de beelden wil zien", zo vertelt hij verder.
Naar verwachting duurt het nog enkele weken voordat de beelden misschien worden vrijgegeven. Het is volgens de advocaat niet zeker dat zijn cliënten, de moeder en de zus van de 20-jarige Abdel H., de camerabeelden van de fatale schietpartij ook daadwerkelijk willen zien. Zo kan hij ook zelf de beelden bekijken en aan de familie zeggen wat hij zag.
'Trial by media'Plasman stond in het interview met NU.nl verder kort stil bij 'trial by media'. Dat betekent dat de vermeende daders al zijn veroordeeld door de berichtgeving van de media. Wat hem betreft is hier geen sprake van, omdat door de media-optredens van de advocaten de berichtgeving volgens Plasman nu redelijk in balans is. Hoogleraren beweren echter dat een onpartijdige rechter in deze zaak bijna onmogelijk is door de media-aandacht.
Volgens Plasman zorgen de media-optredens ook voor discussies die de moeite waard zijn. "Als er standpunten worden ingenomen, dan wordt daar ook op gereageerd. Dat vind ik helemaal niet zo erg, want aan deze zaak zitten ook aspecten die de moeite waard zijn om te bediscussiëren. Bijvoorbeeld over wat noodweer precies is. Het is heel goed dat daar over wordt gediscussieerd."
'Te snel noodweer geconstateerd'Raadsheer Ybo Buruma bij de Hoge Raad vindt dat het Openbaar Ministerie te snel stelde dat er bij de dodelijke overval op een juwelier in Deurne waarschijnlijk sprake was van zelfverdediging. Maar de strafrechtgeleerde snapte wel dat het OM iets wilde zeggen, omdat de dramatische zaak veel impact had.     Dat zei Buruma zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij vond de opmerkingen over noodweer van hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen 'een beetje snel en eigenlijk niet zo gelukkig'.
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je terug op omroepbrabant.nl/goldies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.