Video

Excursie naar krater V1-bom bij Kruisland: 'Blij dat ik nu leef en niet in WO II'

22 april 2014 om 16:27 • Aangepast 24 april 2020 om 12:00
nl
"Hij lag hier. En onder die bom lag een man in een oranje pak. En dat was ik." Drie mannen van de Explosieve Opruimingsdienst geven dinsdagochtend een kort maar indrukwekkend lesje aan groep 8-leerlingen uit Steenbergen. In de weilanden bij Kruisland bekijken zij de krater die een V1-bom daar twee maanden geleden sloeg toen het gevaarte tot ontploffing werd gebracht.
Geschreven door

Op 30 januari werd de V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in een weiland aan het Dirksdijkje bij Kruisland. Omdat het onmogelijk was het ding van 930 kilo te verplaatsen, werd het een maand na de vondst in het weiland tot ontploffing gebracht.
DoodsbangDe krater is zeven meter diep en heeft een doorsnede van vijftien meter. Speels gooien leerlingen modderkluiten in het grondwater dat in de krater staat. Toch zijn ze wel onder de indruk. Zeker wanneer iemand opmerkt dat zulke bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gewoon in woonwijken konden vallen. "Dan zou ik echt doodsbang zijn!", zegt een meisje.
Onder de leerlingen is een jongetje dat eerder al een spreekbeurt deed over Market Garden. Ook de V1-bom heeft zijn interesse: "Het is een vliegende bom. Hij loopt op brandstof en de Duitsers schoten deze bommen af. Ze konden een beetje uitrekenen waar de bommen neer zouden komen, maar ze waren nog niet helemaal precies."
Bewust makenBedoeling van de excursie is leerlingen in de aanloop naar 4 en 5 mei bewust maken van de inpact van de Tweede Wereldoorlog. Die missie blijkt geslaagd. Een meisje kijkt naar de bomkrater en zegt: "Fijn dat we nu leven en niet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Moet je nagaan hoeveel schade zo'n ding kan aanrichten."App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.