Advocaat Benno Larue meerdere malen bedreigd: 'Ik ben veel klanten verloren door Benno L.'

22 april 2014 om 23:09 • Aangepast 24 april 2020 om 12:01
nl
Pieter van der Kruijs, de advocaat van de Bossche oud-zwemschoolhouder Benno Larue, is meerdere malen bedreigd vanwege zijn cliënt. Dat vertelde de strafrechtadvocaat dinsdagavond aan tafel bij Eva Jinek in Eén op Eén. "Toen mijn vijf kinderen werden lastiggevallen, heb ik een tijdje getwijfeld of ik Benno wel moest vertegenwoordigen."
Geschreven door

In Eén op Eén vertelde Van der Kruijs openhartig over zijn beroemdste cliënt Benno Larue en de ontvangen dreigementen. "De dreigementen kwamen bijna allemaal binnen via de mail. Vooral rond de tijd van belangrijke uitspraken kreeg ik veel dreigementen binnen. Een dag na een uitspraak was mijn auto bijvoorbeeld bekrast. Toen ben ik wel even bang geweest." 
'Veel klanten verloren'Het verdedigen van de Bossche zwemleraar heeft Van der Kruijs bepaald niet veel opgeleverd. "Ik ben veel cliënten verloren door Benno. Veel advocaten branden hun handen niet aan zedenzaken. Kijk maar naar de grote strafkantoren. Maar het is mijn eer te na om iemand niet te vertegenwoordigen."
Van der Kruis sprak zich kritisch uit over justitie. Zo'n tweehonderd mensen demonstreerden in februari tegen het verblijf van Larue in Leiden. "Justitie had zich hier harder moeten opstellen. Benno voelde zich toen erg geïntimideerd door die groep mensen voor zijn huis."
'Benno weet er wat van te maken'De advocaat liet zich ook uit over de huidige situatie van Larue. "Die man vereenzaamt. Alles wat hij doet is opgedrongen. Hij mag de deur niet uit als er niemand bij is. Als hij niet depressief was, dan is hij dit zo wel geworden. Ik sta ervan versteld dat Benno er iedere keer weer iets van weet te maken." 
De oud-zwemleraar heeft een verbod voor tien gemeenten waar zijn slachtoffertjes wonen, zoals Den Bosch, Vught en Tilburg. "Dat verbod is wel heel zwaar" meent Van der Kruijs. "Een van de slachtoffers woonde in Tilburg, dus hij mag nu in heel Tilburg niet meer komen. De kans dat je het slachtoffer weer tegenkomt is wel heel klein, dat is te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooiberg."
'Benno Larue geen gevaar'Volgens Van der Kruijs is Larue geen gevaar meer voor de samenleving. "Dit risico is te verwaarlozen. Binnenkort wordt hij 64 jaar oud. Hij is ook geen kernpedofiel. Om aan zijn gerief te komen kan hij ook bij volwassen dames terecht. "
In de zomer van 2015 komt Larue weer vrij. De advocaat laat in het gesprek met Jinek doorschemeren dat de voormalige zwemleraar dan wellicht naar Duitsland vertrekt. "Benno heeft een dubbele nationaliteit. De contacten met psychiaters in Duitsland heeft hij al gelegd. Mocht het dan toch misgaan, dan weet hij bij wie hij aan kan kloppen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.