'Tachtig procent leden omstreden motorclubs heeft strafblad' - Omroep Brabant

'Tachtig procent leden omstreden motorclubs heeft strafblad'

23 april 2014 om 09:58
nl
Ruim tachtig procent van de leden van omstreden motorclubs heeft een strafblad. Bijna dertig procent van de bij de politie bekende 'outlawbikers' staan te boek als veelplegers. Zij hebben meer dan tien veroordelingen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een kennisrapport van de politie.
Geschreven door

Het is voor het eerst dat het justitieel verleden van de motorrijders cijfermatig is onderzocht. De Bredase jurist Erik Thomas, advocaat van motorclub Satudarah, stelt dat het onderzoek veel zegt 'over de manier waarop de overheid meent te moeten opereren: naming and shaming van motorclubs'.
Thomas baalt ervan dat het rapport naar de media is gegaan en niet naar de strafrechter. Volgens de politie is het rapport juist bedoeld om de kennis te vergroten. Het onderzoek is tot stand gekomen uit een bestand van 601 bij de politie bekende leden van onder meer de Hells Angels, Satudarah en No Surrender. Die laatste club wordt geleid door oud-Satudarah-voorman Klaas Otto uit Bergen op Zoom.
'Aardig beeld'De politie weet van zo'n 600 mensen dat zij bij een motorclub horen. "We hebben geen ledenlijsten, maar wel een aardig beeld'', aldus een politiewoordvoerder tegen het ANP. De leden met een strafblad hebben allerlei delicten op hun conto, variërend van 'lichtere feiten tot mishandeling, afpersing, drugshandel en erger''.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.