F-16's vanaf vliegbasis Volkel in actie door Russische vliegtuigen bij Nederlands luchtruim

23 april 2014 om 18:45 • Aangepast 22 november 2020 om 00:52
nl
Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn woensdag in actie gekomen omdat twee Russische militaire vliegtuigen het Nederlandse luchtruim dreigden binnen te vliegen. De Nederlanders hoefden de toestellen uiteindelijk niet te onderscheppen, omdat de Russen aan de rand van het gebied afweken en op dat moment al werden begeleid door Britse straaljagers.
Profielfoto van
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gezegd. De Nederlandse F-16's stegen van vliegbasis Volkel op toen duidelijk werd dat de Russische toestellen van het type Bear, zogenoemde strategische bommenwerpers, naar het Nederlandse gebied vlogen.
Uiterste noordelijke deelDe Russen zijn even in het uiterste noordelijke deel van het Nederlandse luchtruim boven de Noordzee geweest, bij het punt waar ook het Deense en Britse luchtruim samenkomen. Dit is zo'n driehonderd kilometer boven de Waddenzee.
Waar de Russen vandaan kwamen, is nog niet bekend. Wel duidelijk is dat de Deense luchtmacht de Russen eerst heeft begeleid. Daarna namen de Britten die taak over. Ondertussen hingen ook de Nederlanders in de lucht om poolshoogte te nemen en de toestellen eventueel te onderscheppen. Nadat de Russen onder het toeziend oog van de Britten wegvlogen, keerden de Nederlandse F-16's terug naar Volkel.
Quick Reactie AlertDeze F16-jachtvliegtuigen maken onderdeel uit van de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). In Nederland staan dag en nacht twee volledig bewapende F-16's klaar om het Nederlandse luchtruim te kunnen verdedigen.
Volgens de woordvoerder van de luchtmacht komt het een aantal keer per jaar voor dat Russische toestellen, zonder zich te identificeren, het Nederlandse gebied in vliegen. Vorig jaar zijn er daadwerkelijk vliegtuigen onderschept, onder meer op 10 september en 21 maart. Alle keren ging het om Bears, meldt Defensie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.