Verdachte moord Halsteren tijdens rechtszaak: 'Ik heb hem gestoken, verstikt en gewurgd'

24 april 2014 om 11:41 • Aangepast 22 november 2020 om 00:51
nl
De verdachte van de moord op Vladimir bij psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren gaf donderdag in de rechtszaal in Breda openheid van zaken over de laatste minuten van het leven van Vladimir. "Hij zat op een boomstronk. Ik heb hem van achteren aangevallen en in zijn hals gestoken en gewurgd. Hij gilde als een speenvarken en riep ik ga dood, ik ga dood", zo zei de verdachte bij de start van de rechtszaak.
Profielfoto van
Geschreven door

Justitie eiste donderdag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man.
Verminderd toerekeningsvatbaarDe officier van justitie denkt dat moord met voorbedachte rade niet bewezen kan worden en houdt het op doodslag. Omdat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is door zijn psychiatrische stoornissen, is de geëiste celstraf relatief laag en is tbs met dwangverpleging geëist. Volgens psychiatrische rapporten is de kans dat de verdachte nog een keer in de fout gaat groot.
Vladimir werd vrijdag 18 oktober gevonden aan 't Wasven, nadat de verdachte, een 27-jarige man uit Dinteloord, zich bij de politie had gemeld.
De man is een patiënt van de GGZ in Halsteren. Hij vertelde de politie dat hij het slachtoffer twee weken eerder had omgebracht en begraven. Hij zit sindsdien vast. Het slachtoffer woonde niet meer bij Vrederust, maar stond nog wel onder begeleiding van de GGZ.
Slachtoffer begraven en blikje sinas gedronkenTijdens de zitting vertelde de man uit Dinteloord dat hij na de moord een schep haalde bij Vrederust die normaal voor de tuin wordt gebruikt. Hij heeft daarmee een kuil gegraven en het slachtoffer erin gelegd. Vervolgens dekte hij de kuil af met takken en bladeren. Daarna dronk hij een blikje sinas en ging hij terug naar Vrederust om te douchen.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

Aapjes kijken"Ik vind het niet prettig dat er zoveel mensen bij mijn zaak zijn. Aapjes kijken." Dat waren de eerste woorden die de verdachte donderdag in de rechtszaal uitsprak. En druk was het. Zowel nabestaanden van het slachtoffer als bekenden van de verdachte waren bij de zitting aanwezig.
Om hoog oplopende emoties te voorkomen, werd besloten beide kanten te splitsen op de tribunes en daardoor begon de zitting iets later dan de geplande negen uur.
Zus slachtoffer gooit schoen tijdens rechtszaakUiteindelijk kon de zus van het slachtoffer de emoties toch niet bedwingen en gooide ze schreeuwend een schoen naar de verdachte.
Op 19 mei doet de rechtbank uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.