Video

Lintjesregen 2014: 620 onderscheidingen, Wim van der Leegte commandeur

25 april 2014 om 19:09 • Aangepast 22 november 2020 om 00:51
nl
620 Brabanders kregen dit jaar een lintje opgespeld tijdens de traditionele lintjesregen. Dat zijn er zeventien meer dan vorig jaar. Directeur-eigenaar Wim van der Leegte van de Eindhovense VDL Groep kreeg de hoogste onderscheiding in Brabant: Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Henk Hellegers van Uden werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Profielfoto van
Geschreven door

In totaal kregen 407 mannen en 213 vrouwen een koninklijke onderscheiding opgespeld. Van hen werden 574 mensen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een iemand heeft de militaire onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden gekregen en 44 Brabanders zijn vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Om te kijken wie er in jouw gemeente een lintje heeft gekregen, kun je naar omroepbrabant.nl/lintjes2014 gaan. Klik dan op jouw gemeente. De meeste lintjes werden uitgereikt in Moerdijk (24), de minste in Asten (1) en Mill en Sint Hubert (1).
Klijs heeft het drukVoor burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het een drukke dag, met 24 uit te reiken onderscheidingen. "Maar wij hebben dit ook wel een beetje bevorderd", geeft Klijs toe. "We hebben mensen er op geattendeerd dat we veel vrijwilligers hebben, dat we dit waarderen en dat we dit eigenlijk te weinig terugzagen op deze dag."

Wachten op privacy instellingen...

Klijs gaat bij de mensen thuis langs om de onderscheidingen uit te reiken. "Dát is namelijk leuk", legt hij uit. "Dit is anders dan in een gemeentehuis, als je daar met 200 mensen in één ruimte zit. Als je daar de mensen onderscheiden hebt, willen ze gelijk weg. Hier heb je een huiselijke sfeer."

Om alle lintjes bij mensen thuis uit te kunnen reiken, begon Klijs donderdag al aan zijn ronde. Eigenlijk mag dat niet, maar het zou de burgemeester niet lukken om op één dag zo'n grote hoeveelheid lintjes uit te delen. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft de gemeente op de vingers getikt, weet BN De Stem, maar er volgen geen sancties.
Commandeur Wim van der LeegteWim van der Leegte kreeg dus de hoogste onderscheiding van alle Brabanders. Minister Henk Kamp van Economische Zaken reikte Van der Leegte vrijdag de onderscheiding uit in Den Haag.
Van der Leegte is president-directeur van de Eindhovense VDL Groep, maar hij heeft diverse nevenfuncties. Zo is hij onder meer lid van het Stichtingsbestuur van PSV Voetbal, lid van het Stichtingsbestuur Brainport en is hij eigenaar van Stoeterij Duyselshof in Duizel. Ook heeft hij veel columns voor het Eindhovens Dagblad geschreven.
Echtparen & Willem-AlexanderEr zijn vrijdag enkele bijzondere lintjes uitgereikt. Van de zeventien onderscheidingen die in Heusden werden uitgereikt, gingen er zes naar drie echtparen. Ook in Oosterhout kregen twee echtparen in totaal vier lintjes.
Ook een Wilem-Alexander kreeg een lintje. Vertrekkend voorzitter van het Oranje Comité Bergen op Zoom Lex Lensink werd uitgeroepen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij deelt zijn officiële voornamen met die van de koning: Willem Alexander.
Skypen en extra lintjeOp vakantie in Japan en dan toch een lintje krijgen? Dat overkwam Ad Uijtdewilligen uit Oudenbosch. Tijdens zijn vakantie is hij door zijn vrouw voor de computer gezet om te gaan skypen. Tot zijn verbazing zag hij burgemeester Giel Janssen van Halderberge voor zich die hem benoemde tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wachten op privacy instellingen...

"Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn eerste keer skypen was", lacht de burgemeester. "Een van mijn medewerkers kwam op dit idee. Die meneer was he-le-maal verbaasd. Als je ver weg zit, aan de andere kant van de wereld, verwacht je niet dat er zo een lintje wordt uitgereikt."
'Dan is er wat loos'De grootste verrassing vond waarschijnlijk plaats in de gemeente Alphen-Chaam. Daar kreeg kabinetschef Adriaan van Riel, die normaal alles regelt rondom de lintjesregen in de gemeente, zélf een lintje. Na het uitreiken van de dertien onderscheidingen daar, bleek er nog eentje 'over'.

Wachten op privacy instellingen...

"Ze hebben me te grazen genomen", lachte Van Riel nadat hij de onderscheiding opgespeld had gekregen. "Op een gegeven moment zag ik een paar bekenden... Dat kende ik vanuit de praktijk, dan is er wat loos!"
'Ik houd het vol omdat ik van hem houd'In Werkendam werd een speciaal lintje uitgereikt. Dineke Lindhout kreeg daar donderdag de onderscheiding opgespeld; niet vanwege een waslijst aan prestaties, maar omdat ze al 26 jaar de zorg draagt over de ernstig gehandicapte Willem. En Willem is niet eens haar biologische zoon.
"Maar zo voelt het wel", zegt de mantelzorger. "Ik houd het vol omdat ik van hem houd. Het gaat moeilijker worden ook in de toekomst voor hem te zorgen, maar ik denk dat dit lintje me gaat helpen." Kortom, een welverdiende onderscheiding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.