Video

Nieuw slachtoffer Jos de G. meldt zich, 'vrouw werd in 1987 verkracht'

24 april 2014 om 15:18 • Aangepast 22 november 2020 om 00:51
nl
Er heeft zich opnieuw een slachtoffer gemeld bij justitie die beweert te zijn verkracht door Jos de G. De betreffende vrouw claimt dat ze in 1987 door de 47-jarige Helmonder van de fiets werd getrokken, in een bos werd gesleurd en werd verkracht. Dat meldt officier van justitie Erna Vrijhoeven donderdag voor de rechtbank in Den Bosch.
Profielfoto van
Geschreven door

De werkwijze van Jos de G. bij andere verkrachtingen was reden om zijn DNA te vergelijken met de sporen die zijn gevonden op het lichaam van het vermoorde Eindhovense meisje Nicole van den Hurk, zo meldt Vrijhoeven.
De G. werd al eerder met een andere zaak in verband gebracht. Zo trok hij in 2000 in Valkenswaard een wildvreemde vrouw van haar fiets, sleurde haar een rietveld in en verkrachtte haar onder bedreiging meerdere keren. "Ik steek je lek!", riep hij tegen haar.

Wachten op privacy instellingen...

Zitting in Den BoschHet zorgde vanaf 2012 tot steeds sterkere bewijzen dat de 47-jarige Helmonder de tiener ruim 18 jaar geleden heeft verkracht en vermoord. De politie beschikt sinds 1999 over het DNA van Jos de G.
De zaak wordt donderdag voor het eerst behandeld voor de rechtbank in Den Bosch. Het gaat niet om een inhoudelijke behandeling, maar om een zogenoemde pro-formazitting. Advocaat Job Knoester van De G. meldde eerder donderdag dat het DNA-spoor van Van den Hurk niet alleen naar de Helmonder wijst.

Wachten op privacy instellingen...

Verkrachtingszaken in 1987 en 2000Hij werd in januari aangehouden voor de moord in 1995. Hij zegt dat hij onschuldig is. En hoewel de advocaat van Jos de G. twijfelt aan de kracht van het spermaspoor noemt de aanklager de DNA-sporen (sperma én haar) robuust bewijs.
Ze wijst er op dat er geen contact of relatie tussen de verdachte en het slachtoffer bekend is en dat de sporen vragen om uitleg. De verdachte zwijgt.

Wachten op privacy instellingen...

'Parallellen mogen niet onbenoemd blijven'Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna twee maanden later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.
Bij de politie is bekend dat de verdachte op 5 oktober 1995 enkele uren voor de verdwijning van het meisje met ruzie en overstuur was vertrokken bij zijn ex-vriendin.
De rechter meent dat er genoeg ernstige verdenkingen tegen Jos de G en hij blijft daarom in voorarrest. De rechtszaak gaat op 3 juli verder.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.