Staatsieportretten koning Willem-Alexander onthuld in Paleis Het Loo

24 april 2014 om 17:25 • Aangepast 22 november 2020 om 00:51
nl
Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste officiële staatsieportretten gekregen. De drie portretten werden donderdagmiddag onthuld in de Kunstzaal van Paleis Het Loo door minister Jet Bussemaker van Cultuur. Een van de portretten is van de hand van de Tilburgse kunstenares Iris van Dongen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het maken van staatsieportretten is traditie. Minister Jet Bussemaker noemt de werken ‘monumentaal en hoogwaardig’. Naast Van Dongen hebben ook Rineke Dijkstra en Femmy Otten een staatsieportret gemaakt.
PlagiaatDe drie kregen begin dit jaar van het Mondriaan Fonds de opdracht de staatsieportretten te maken. Ze werden gekozen uit twaalf kunstenaars die schetsontwerpen hadden ingediend.
Koning Willem-Alexander heeft voor de drie apart geposeerd. De kunstenaars hadden drie maanden om hun portret te maken. Van Dongen werd na haar uitverkiezing door fotograaf Koos Breugel  beschuldigd van plagiaat. "Dat is allemaal opgelost", zegt de Tilburgse daarover.

Wachten op privacy instellingen...

Portret van Van DongenIris van Dongen maakte een tekening van pastel, gouache en geperst houtskool naar foto's die zij van de koning maakte met sterk zijlicht. Er is daardoor maar een deel van zijn gezicht goed te zien.
Overigens is niet iedereen over de portretten te spreken. Op Twitter regent het kritiek. David Vermorken, gemeenteraadslid van de VVD in Gilze-Rijen, stelt dat het thema 'depressieve blonde man in pak' lijkt te zijn. Hij is niet de enige die zijn twijfels over de portretten heeft.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Afbeeldingen van de drie staatsieportretten zijn hier te downloaden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.