'Een groot podium', 150 jaar amateurtoneel levert omvangrijk boekwerk op.

24 april 2014 om 17:49
nl
Eén groot podium. Zo heet het boek dat Jan Smeets uit Breda heeft geschreven over 150 jaar amateurtoneel in Brabant. Het boek wordt zondag gepresenteerd in Tilburg. Het eerste exemplaar is voor de 95-jarige Jan Naaijkens uit Hilvarenbeek. Die heeft veel betekend voor het toneel in Brabant.
Geschreven door

Jan Smeets was zelf ook zijn hele leven actief in de Brabantse toneelwereld. Zo schreef hij meer dan honderd toneelstukken. Tot aan zijn pensionering in 2006 was hij consulent amateurtoneel bij de provincie.
Toneel vanaf 1848In het 500 pagina's tellende boek over het amateurtoneel in Brabant beschrijft hij de ontwikkeling van het toneel vanaf 1848. Vanaf dat moment was het de Brabanders namelijk weer toegestaan om verenigingen op te richten. En daar maakt ze gretig gebruik van.
Het waren vooral priesterstudenten op de nieuw opgerichte seminaries die aan toneel deden. Later gaven zij het virus door aan hun parochianen. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw raakte de kerk de grip op het toneelleven kwijt en dat maakte de weg vrij voor meer experimenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.