Satudarah over verbod motorclubkleding in Tilburgse binnenstad: 'Ze willen ons uitroeien' - Omroep Brabant
Video

Satudarah over verbod motorclubkleding in Tilburgse binnenstad: 'Ze willen ons uitroeien'

25 april 2014 om 19:35
nl
In het centrum van Tilburg is het vanaf mei verboden jacks en hesjes te dragen die verwijzen naar motorclubs als Satudarah en No Surrender. Ook komt er een samenscholingsverbod voor leden van motorclubs. Satudarah wil actie ondernemen tegen de maatregelen.
Geschreven door

Aanleiding voor de maatregelen om motorclubs uit het centrum van Tilburg te weren, is volgens burgemeester Peter Noordanus van Tilburg het groeiend aantal geweldsdelicten waar leden van motorclub Satudarah bij betrokken zijn.
In de krant BN DeStem heeft de burgemeester het over zeker tien gewelddadige voorvallen in de afgelopen tijd waar clubleden bij betrokken waren. Slachtoffers durven hiervan volgens hem geen aangifte te doen. Ook heeft de gemeente Tilburg volgens Noordanus tips gekregen die te maken hebben met afpersingspraktijken.
De maatregelen zijn met de horeca in het centrum van Tilburg, vertegenwoordigers van motorclubs No Surrender en Satudarah en de politie besproken.
'We voelen ons opgejaagd'Guus Pronk, een van de leiders van Satudarah, is echter alsnog geïrriteerd over de gang van zaken. "We balen van dit besluit en voelen ons opgejaagd. Het lijkt alsof burgemeester Noordanus ons wil uitroeien." Op persoonlijke titel zegt hij: "Ik voel mezelf een beetje de moderne Jood."
Satudarah kijkt momenteel of het juridisch haalbaar is om een motorkledingverbod en samenscholingsverbod in te voeren. Pronk zegt dat er sowieso acties zullen komen om het verbod tegen te gaan.
'Veel verandert er niet'Veel zal er echter niet veranderen, denkt Pronk. "Wij hebben signalen opgevangen dat mensen zich geïntimideerd voelen als we in vol ornaat rondlopen. Daarom hadden we zelf maanden geleden als handreiking al besloten om niet meer met hesjes in de binnenstad te komen."
De maatregelen in Tilburg gaan verder dan die in Den Bosch. Daar bepaalde de gemeente afgelopen november dat 'motorclubgerelateerde kleding' niet langer is toegestaan in horecagelegenheden. Beveiligers houden sindsdien in de gaten wie wel en wie niet bij een café of club naar binnen mag.
Samenscholingsverbod van twee maandenBurgemeester Peter Noordanus heeft ook voor twee maanden een algemeen samenscholingsverbod voor de Tilburgse binnenstad afgekondigd. Daarna wordt bekeken of dat verlengd moet worden. Groepen van meer dan drie personen waarvan een bepaalde dreiging uit gaat, mogen uit elkaar worden gehaald.
Of het juridisch mogelijk is om het dragen van clubkleding te verbieden, is niet duidelijk. "De houdbaarheid zal moeten blijken", aldus een gemeentewoordvoerster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.