Eerwraak neemt toe: ruim 80 gevallen in Brabant en Zeeland

25 april 2014 om 10:25
nl
In Brabant en Zeeland waren in 2013 80 meldingen van eerwraak. In totaal is er in Nederland 506 keer melding gemaakt van eerwraak, een toename. In 2012 waren 492 meldingen.
Geschreven door

In Zeeland en West-Brabant was in totaal sprake van 58 meldingen van eerwraak, in Oost-Brabant 25. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord.
Twintig dodenDat staat in het jaarverslag van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG). Het centrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen.
De slachtoffers van eerwraak zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond. In twintig gevallen waar het Expertise Centrum bij betrokken was, had de eerwraak een dodelijke afloop door moord, doodslag of zelfmoord.
Eén van die zaken speelde zich af in België en in twee gevallen ging het om een coldcasezaak, een nog onopgelost, maar niet verjaard misdrijf. In 2012 kwamen vijftien mensen om, in 2011 waren negen doden te betreuren.
Intensief contactHet LEC EGG onderhoudt intensief contact met netwerken van onder anderen Turken en Marokkanen in Nederland om eergerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.