Goedkoopst wonen in Tilburg, woonlasten in dure Nuenen bijna dubbel zo hoog

28 april 2014 om 09:00 • Aangepast 24 april om 12:08
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Gemeentelijke woonlasten in Brabant. (Beeld: Google Maps)
1/2 Woonlasten in Brabant: Nuenen het duurst, Tilburg het goedkoopst
Wie op zoek is naar een goedkope plaats om te wonen in Brabant, kan het best in Tilburg gaan wonen. Die gemeente heeft namelijk met 532 euro per jaar de laagste woonlasten van onze provincie. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. In Nuenen zijn de woonlasten daarentegen het allerhoogst. Een huishouden betaalde daar in 2013 bijna het dubbele aan de gemeente: 1.020 euro.
Geschreven door

Benieuwd hoeveel jij precies betaalt in jouw gemeente? Op dit kaartje kun je zien hoe goedkoop of duur de woonlasten in jouw gemeente zijn, in vergelijking met de rest van Brabant. De cijfers staan in deze tabel [14 kB] ook allemaal voor je op een rijtje. De gemiddelde woonlasten in Brabant zijn 707 euro per jaar.
Waar gaat het geld heen?De gemeentelijke woonlasten zijn een totaalbedrag van allerlei belastingen. Het gaat om de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Elke gemeente mag zelf vaststellen hoe hoog die belastingen zijn. Bij de meeste heffingen wordt uit de naam al duidelijk waar het voor gebruikt wordt, maar bij de ozb mag de gemeente bijvoorbeeld zelf bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt.
In Nuenen is de belasting zo hoog om het begrotingstekort te dichten, laat wethouder Jan Dierckx weten. "Het was kiezen tussen twee kwaden: de ozb met veertig procent omhoog of onder curatele komen te staan van de overheid. De gemeente heeft voor de eerste optie gekozen", zei hij. Volgens de wethouder gaat het financieel al beter met Nuenen, maar zullen de belastingen voorlopig nog wel even hoog blijven.
Bewuste keuze in Tilburg"In Tilburg is het een bewuste politie keuze om de woonlasten zo laag mogelijk te houden", laat wethouder Erik de Ridder weten. "We vinden dat inwoners van Tilburg niet meer moeten betalen dan absoluut nodig is."
De gemeente probeert aan alle heffingen te sleutelen. "Voor rioolheffing en afvalstoffenheffing is natuurlijk een bepaald vast bedrag nodig, maar we proberen de rest zo laag mogelijk te houden. De ozb kunnen we natuurlijk zelf bepalen", aldus de wethouder. De woonlasten zijn in Tilburg het afgelopen jaar ook nog eens met 2,3 procent gedaald.
Stijgers en dalersVereniging Eigen Huis heeft ook uitgezocht of de gemeentelijke woonlasten zijn gestegen of gedaald ten opzichte van vorig jaar. Asten en Heusden hebben de twijfelachtige eer van eerste plek: in die gemeentes stegen de woonlasten met 12,7 procent. Mensen betalen in allebei de gemeenten 696 euro per jaar.
In Vught zijn de woonlasten met 4,4 procent het meest gedaald, maar ze zijn nog steeds erg hoog: inwoners van de gemeente betalen nog steeds 897 euro per jaar. Vught staat daarmee in de top vijf van duurste gemeenten in Brabant.
Top 5 duurste gemeenten1. Nuenen, Gerwen en Nederwetten: 1020 euro per jaar2. Heeze-Leende: 953 euro per jaar3. Deurne: 914 euro per jaar4. Vught: 897 euro per jaar5. Haaren: 880 euro per jaar
Top 5 goedkoopste gemeenten1. Tilburg: 532 euro per jaar2. Veldhoven: 540 euro per jaar3. Baarle-Nassau: 572 euro per jaar4. Eindhoven: 577 euro per jaar5. Gilze en Rijen: 581 euro per jaar

Wachten op privacy instellingen...