Deskundige: 'Er zijn juridisch mogelijkheden voor motorkledingverbod'

25 april 2014 om 16:51
Er zijn juridisch mogelijkheden voor een burgemeester om een verbod op te leggen voor het dragen van motorclubkleding in combinatie met een samenscholingsverbod. Dat zegt hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Geschreven door

In Tilburg besloot burgemeester Noordanus vanaf mei zo'n verbod op te leggen op basis van artikel 172, lid 3 van de gemeentewet.
'Ernstige vrees'Artikel 172, lid 3 van de gemeentewet beschrijft dat wanneer er ernstige vrees is voor de verstoring van de openbare orde en veiligheid, een burgemeester bevelen kan geven die noodzakelijk zijn voor handhaving van de openbare orde. Volgens Sackers moet een burgemeester dit wel bij de rechter kunnen aantonen.
APVVolgens Sackers had ook in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van Tilburg speciale regels opgenomen kunnen worden over aanstootgevende kleding. Een dergelijk verbod staat wel in de APV van Tilburg, maar daarin wordt alleen specifiek kleding van voetbalsupporters genoemd en niet van motorclubs.
Het is volgens Sackers heel moeilijk te voorspellen wat een rechter zou beslissen, wanneer Satudarah of een andere motorclub het verbod zou aanvechten. "Zulke zaken komen meestal terecht bij een voorzieningenrechter en die kijkt heel concreet naar een lokale situatie."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...