Video

Ze staan erop! Wielerkoers "De Acht van Chaam" op erfgoedlijst.

25 april 2014 om 19:52
nl
De Acht van Chaam, het oudste wielercriterium in Nederland, staat op de lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Het is de eerste wielerwedstrijd in Nederland die op de lijst wordt opgenomen.
Geschreven door

"Een hele mooie erkenning", reageert Stan la Haye namens de organisatie van de Acht. "Het is het bewijs dat de Acht van Chaam echt een onderdeel is van de cultuur in de regio."
BierbekersTweevoudig winnaar Servais Knaven kijkt met veel plezier terug op de Acht van Chaam: "Het publiek langs de kant, ze waren er al een avond van tevoren, dus gewoon twee dagen feest! Je moest in Chaam ook een stukje van de kant van de weg rijden door de vele lege plastic bierglazen."
Worst en spelenAl vanaf 1972 vermaakt microfonist Cees Maas het publiek en de wielrenners tijdens de Acht van Chaam. "Je wilde erbij zijn. Je ging op de tribune zitten en probeerde een worstebrood uit de lucht te plukken en gooide een gulden terug." Vol vuur vertelt hij over 'zijn Acht'. Hij vindt het ook 'het ongekroonde wereldkampioenschsap van de crireriums'.
Heel bijzonderVolgens Bert Rops, voorzitter van Acht van Chaam, is het bijzonder dat zijn wielercriterium op de nationale lijst voor immaterieel cultureel erfgoed komt te staan. "Het is heel moeilijk om op de lijst te komen. Je moet aan verschillende criteria voldoen."
"Zo moesten wij beleidsmatig aantonen dat we er alles aan zullen doen om het wielercriterium in stand te houden. Het is heel bijzonder dat wij erop staan", laat de blije voorzitter in het Omroep Brabant-programma Onder Ons weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.