Video

Opa Hendrik Bartol na 100 jaar gedigitaliseerd en vereeuwigd

25 april 2014 om 21:47 • Aangepast 24 april 2020 om 12:09
nl
Wie nog foto's, voorwerpen of persoonlijke documenten uit de Eerste Wereldoorlog had was vrijdag meer dan welkom in het Markiezenhof. Experts van het project Europeana hielden in Bergen op Zoom een inzamelingsdag. Alle ingebrachte spullen uit de Eerste Wereldoorlog werden gefotografeerd en gescand en opgenomen in een immens groot digitaal archief over de periode 1914 - 1918
Geschreven door

Het verhaal en de foto van mijn Opa: Hendrik Bartol geboren op 16 maart 1882 is vanaf nu ook opgenomen in het digitale archief Europeana. Het archief telt inmiddels 600.000 objecten uit de Eerste Wereldoorlog.
Foto uit 1914Al decennia had ik een inmiddels 100 jaar oude foto in mijn bezit met daarop vier militairen, onder wie mijn Opa. Hij was in 1914 gelegerd in Heukelem, een dorp in de omgeving van Leerdam.
Opa en de mobilistaie van 1914De experts die  in Bergen op Zoom aanwezig waren om objecten en foto's te bekijken en te duiden, wisten direct om welk regiment het ging en wat hun taak was tijdens de mobilisatie."Deze mannen moesten de Nieuwe Hollandse Waterlinie bewaken. Ze hadden hun diensttijd al achter de rug, maar waren vanwege de oorlog opgeroepen. Vermoedelijk waren ze betrokken bij het bouwen van stellingen." Die laatste opmerking heeft alles te maken met de kruiwagen waar mijn opa comfortabel in hangt.
Wat is EuropeanaEuropeana is Europa's innovatieve online platform voor cultureel erfgoed, met ruim 30 miljoen gedigitaliseerde documenten& objecten. Het is een online project dat materiaal over de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van bibliotheken, musea, galeries en archieven uit de hele wereld samenbrengt en combineert met persoonlijke herinneringen, documenten en objecten.
ToegangkelijkheidDit materiaal wordt op de website Europeana 1914-1918 voor iedereen toegankelijk gemaakt. Via de website kan iedereen docenten, (amateur-)historici, studenten en journalisten  verhalen, films en ander historisch materiaal over WO I ontdekken. Bovendien kan iedereen zelf materiaal dat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft online toevoegen aan de website.
Voor meer informatie: www.europeana1914-1918.eu

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.