FC Eindhoven dankzij overwinning op Achilles ’29 naar play-offs

26 april 2014 om 00:43 • Aangepast 24 april 2020 om 12:09
FC Eindhoven heeft zich door een 1-2 overwinning op Achilles ’29 geplaatst voor de play-offs om promotie naar de eredivisie. De tegenstander in de eerste ronde van de nacompetitie is Sparta, waartegen de ploeg van Jean-Paul de Jong maandag al de eerste wedstrijd speelt.

Gesteund door een behoorlijke pluk Eindhovenfans begon het team van Jean-Paul de Jong  met aanvallende intenties. Dat resulteerde in het eerste kwartier tot een handjevol mogelijkheden, maar grote kansen waren er niet.
FC Eindhoven op voorsprongNa die eerste fase ging de thuisploeg, die voor de wedstrijd al wist dat ze als laatste zouden eindigen, beter spelen. De Groesbekers kregen in de zeventiende  minuut zelfs de eerste grote kans uit een corner, maar keeper Muyters kon redding brengen . Daarna ging Eindhoven weer wat beter spelen. Wat in de 24e minuut een voorsprong opleverde. Donny de Groot schoot met links goed in nadat een voorzet van Lagouireh niet goed werd weggewerkt en zo voor de voeten van de spits terecht kwam: 0-1.
Slechte faseNa 33 minuten was er een domper voor Eindhoven. Sebastiaan de Wilde viel geblesseerd uit en moest vervangen worden. Maxine Gunst kwam voor hem in de ploeg. In de 38e minuut leek Waalkens op 0-2 af te gaan, maar hij werd gevloerd door keeper Hengelman. Scheidsrechter Lindhout wuifde de roep om een strafschop weg. Een cruciale  beslissing, want in de tegenaanval scoorde Frank Hol de 1-1 door de bal over de uitgekomen Muyters te lobben.
Trainer De Jong had zijn manschappen in de rust op het hart gedrukt om vol voor de winst te gaan zo leek het. Vanaf de hervatting ging Eindhoven ten aanval, maar net als in de eerste helft leidde dat niet tot veel kansen. Een aantal keren kwam Eindhoven goed door, maar de pass was dan vaak te onzorgvuldig.
DreigenderEen grote kans was er wel in de 59e minuut. De Groot legde terug op Beekmans, maar die schoot vanaf rand zestienmeter hoog over.  Na ruim een uur offerde Eindhoven verdediger Cuevas voor de matchwinner van vorige week, aanvaller Anthony van den Hurk. De druk van Eindhoven nam daarmee nog verder toe. Er kwamen ook kansen:  Van den Hurk, Waalkens en De Groot waren dichtbij een doelpunt. In de 74e minuut scoorde Van den Hurk de bevrijdende 1-2, althans dat dacht hij. Maar scheidsrechter Lindhout keurde het doelpunt af vanwege buitenspel.
Bevrijdende trefferIn de 84e minuut was er dan eindelijk de 1-2. Fries Deschilder rondde een Eindhoven-aanval over links fraai af. Deschilder was dolgelukkig na zijn treffer: "Het was toch nog bikkelen en als je die overwinning dan over de streep trekt komen al die emoties vrij. Bovendien had ik na de winterstop nog niet gescoord. Dus dit was voor mij een belangrijke goal." Na de treffer van Deschilder was Achilles nog een keer heel dichtbij een treffer, maar uiteindelijk wist Eindhoven de overwinning uit het vuur te slepen. Daarmee zijn de play-offs een feit. Trainer De Jong na afloop: "We mogen enorm tevreden zijn met het behalen van de play-offs. Nu moeten we onze goede serie uitbreiden en kijken of we voor een verrassing kunnen zorgen."