Video

Brabantse dorpskroegen uitgestorven op vrijdagavond door verhoging minimumleeftijd

27 april 2014 om 11:00
nl
Het zijn zware tijden voor Brabantse kroegbazen. Op 1 januari is de minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken verhoogd van 16 naar 18 jaar. En met name in de dorpen moesten de cafés het op vrijdagavond juist van die groep hebben.
Geschreven door

Vrijdagavond, jongerenavond. Het is een bekend fenomeen in vrijwel elke Brabantse dorpskroeg. Maar sinds 1 januari is de vrijdagavond een saaie avond in diezelfde dorpskroegen. Jongen onder de 18 jaar komen niet meer naar de kroeg, omdat ze vanaf dit jaar geen alcohol meer mogen bestellen.
"Tot eind vorig jaar stonden er op elke jongerenavond 400 of 500 mensen binnen, nu sta ik hier alleen met m'n dj", vertelt de treurende kroegbaas Jan Hein de Brouwer uit Moergestel. Hij loopt jaarlijks tienduizenden euro's mis doordat jongeren niet naar zijn kroeg komen.
Niet de enigeDe Brouwer is lang niet de enige. Kees Goossens van de afdeling Zuidoost-Brabant van Koninklijke Horeca Nederland: "Het probleem is groot. Verschillende horeca-ondernemers hebben geprobeerd het te organiseren zonder alcohol, ook met carnaval is dat op verschillende plekken geprobeerd. Maar nul komma nul resultaat, er komt niemand meer. De jeugd heeft daar gewoon geen zin in."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.