Video

180.000 mensen vieren feest tijdens Koningsdag in Eindhoven, gemeente is tevreden over verloop

26 april 2014 om 17:24 • Aangepast 22 november 2020 om 00:49
nl
Het was zaterdag gezellig druk in Eindhoven tijdens Koningsdag. Het Stadhuisplein en Stratumseind waren helemaal vol. Zo'n 180.000 kwamen feest vieren in de lichtstad. De gemeente spreekt over een succes.
Profielfoto van
Geschreven door

Rond kwart over twee waren al ruim 40.000 feestvierders met de trein naar Eindhoven gekomen.

Wachten op privacy instellingen...

De politie meldde dat er tot tien uur negentien aanhoudingen zijn verricht voor vechtpartijen, vandalisme, diefstal, mishandeling en verkoop van verdovende middelen. Ambulancepersoneel heeft tot tien uur 31 feestvierders vervoerd naar ziekenhuizen, waarvan 21 alcoholgerelateerd.
Complimenten van Burgemeester Van GijzelBurgemeester Rob van Gijzel: “Ik wil graag grote complimenten maken aan iedereen die medewerking heeft verleend aan Koningsdag. De Ergon die weer een schone stad oplevert. De handhavers en hulpverleners die de handen uit de mouwen steken in de stad. De portiers die meedenken."
"De NS, die enorme aantallen mensen van en naar onze stad vervoert. Fantastisch hoe iedereen een bijdrage levert aan deze dag. Maar we mogen vooral niet vergeten dat deze Koningsdag een succes is door de vele feestvierders, die zich goed aan de spelregels hebben gehouden.“
Bellen gaat moeilijkDoor de drukte heeft het telefoonnetwerk in Eindhoven het zwaar gehad. Bellen in de binnenstad was erg lastig.

Wachten op privacy instellingen...

Rond twee uur liep het volgens een woordvoerder van de gemeente al 'lekker vol'. "Het is hier gezellig en het weer is prachtig'', aldus de woordvoerster. Daarna werd het drukker, maar dat ging minder snel dan andere jaren. "Volgens mij is het wat rustiger dan vorig jaar, misschien omdat het wat minder zonnig is", zei een feestvierder.
Family, Dance en MusicHet feest was in de stad verdeeld in drie categorieën: Family, Dance en Music. Zo kon je in het Beursgebouw los op de beats van Paul Elstak, Mental Theo, DJ Jean en Coenio. Gezinnen konden terecht op het Gerardusplein voor een grote vrijmarkt en familiespelletjes.
Ook op de PSV-laan was er een oranjemarkt. Op de markten werden goede zaken gedaan, zo verdiende een meisje haar vakantie naar Parijs bij elkaar met ballonnen vouwen.
Overal dansenOp de markt was er de grote King's Party met onder andere Feestj-dj Marco, JUNI XL en dj Jordy & Gerrit Costa. Maar je kunt ook dansen bij de Paterskerk bij Techn040. Onder andere Joris Voorn en Warren Fellow traden op.
Bij de Smalle Haven werd gedanst op de gezondheid van Willem-Alexander en op het Stadhuisplein werd het Majestic Dance Event georganiseerd. Ook daar stonden indrukwekkende namen op het programma: Showtek Music, La Fuente en Vato Gonzalez kwamen draaien.

Wachten op privacy instellingen...

Tussen het feestgedruis door moet je natuurlijk ook wel eens naar de wc, of misschien onverhoopt langs de EHBO-post. De gemeente heeft alle nuttige punten in de stad op een rijtje gezet. Eerst had de gemeente aangekondigd dat alle toiletbezoeken dit jaar gratis zouden zijn, maar dat bleek zaterdag toch niet overal het geval.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Alles over Koningsdag in Brabant vind je op de themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.