Video

Joseph Oubelkas uit Raamsdonksveer schrijft tweede boek over gevangenschap in Marokko

26 april 2014 om 15:29 • Aangepast 24 april 2020 om 12:11
nl
Zijn eerste boek ‘400 Brieven van mijn moeder’ is inmiddels bezig aan de 12e druk. Een bestseller voor Joseph Oubelkas (33) uit Raamsdonksveer, die het boek schreef nadat hij 4,5 jaar in de gevangenis in Marokko doorbracht. Onterecht, zo bleek later.
Geschreven door

Zijn verhaal heeft hij al honderden keren verteld tijdens lezingen door het hele land. Misschien dat hij er daardoor na al die jaren nog vaak over droomt. Zijn vreugde over klein geluk is gebleven, zo bleek tijdens een interview in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles Mag op Zaterdag.
Toch gaat niet alles van een leien dakje. "Aan de buitenkant gaat het goed,“ zegt hij. "Ik heb succes, hoe je dat dan ook wil definiëren. Maar er zijn ook heel wat tranen gevloeid.”
Tweede boekBinnenkort verschijnt zijn tweede boek; ‘Gezondheid, liefde, vrijheid’. Het gaat over de periode na zijn vrijlating en hoe je dan je leven weer oppakt. "Dat was niet alleen maar leuk. Wie gaat nou iemand geloven die in de gevangenis heeft gezeten. En dan ook nog iemand die een Marokkaanse achtergrond heeft; mijn vader is Marokkaans. Daar moet je tegen opboksen, dat kost moeite.”
Jaren kwijtHet is bijna vijf jaar geleden dat Joseph vrij kwam. Hij zat vast op verdenking van drugssmokkel, maar bewijs werd nooit gevonden. Zijn periode in Marokko is een onderdeel van hem geworden. "Dat kun je nooit meer wegpoetsen. Die jaren ben ik kwijt. Op een gegeven moment is de blijdschap over mijn vrijlating en terugkomst er ook wel af bij andere mensen. Hoe ga je daar dan mee om.“
Joseph heeft zijn weg gevonden door het delen van zijn verhaal. "Het gaat daarbij niet eens om mijzelf,” legt hij uit. "Maar mijn verhaal kan soms een duwtje in iemands rug zijn en dat is een hele eer.”
‘Gezondheid, liefde, vrijheid’ ligt op 5 mei in de boekhandel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.