Lokale partijen doen het goed in Brabantse coalities

26 april 2014 om 20:00
nl
Nu zo'n beetje alle nieuwe coalities in de Brabantse gemeenten bekend zijn, valt het op dat lokale partijen het goed doen. 48 procent van de Brabantse wethouders zitten in een coalitie vanuit een lokale partij. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.
Geschreven door

In de gemeenten Boekel, Landerd, Mill en Sint Hubert en Son en Breugel zijn er zelfs helemaal geen landelijke partijen aan te pas gekomen om een coalitie te vormen. In Helmond, Tilburg en Waalre zitten er juist alleen maar landelijke partijen op het pluche.
Brabant voert de lijst van procincies aan met hoogtse percentage wethouders van lokale partijen. Limburg is een goede tweede met 47 procent. Utrecht is de hekkensluiter met 17 procent. Verder valt het op dat er in de hele provincie maar liefst 129 mannelijke wethouders zijn ten opzichte van 28 vrouwelijke.
Niet overal coalitiesDe resultaten van het onderzoek (Excel 23kB), en dus ook het percentage, gaan nog veranderen want nog niet in iedere gemeente is een coalitie gevormd. In Best, Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Haaren, Heusden, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oosterhout, Reusel-De Mierden, Veghel, Veldhoven, Waalwijk en Woudrichem zijn de partijen er nog niet uit met wie ze willen samenwerken.
Alles over de gemeenteraadsverkiezingen nog eens nalezen? Dat kan op de themapagina omroepbrabant.nl/brabantkiest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.