Video

Bloeddruppel van heilige paus in Sint-Janskathedraal Den Bosch

27 april 2014 om 12:42 • Aangepast 24 april 2020 om 12:11
nl
In Den Bosch is een druppel bloed van de zondagochtend heilig verklaarde Paus Johannes Paulus II te zien. Het bloedreliek stond zondagochtend tijdens de mis op het altaar in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Het reliek ging in processie terug naar het Sint Janscentrum, de plek waar priesters in het bisdom Den Bosch worden opgeleid.
Geschreven door

In het Sint Janscentrum kan het publiek het reliek opnieuw bewonderen.
Unieke schenkingZo'n bloedreliek is tamelijk uniek: er bestaan er wereldwijd maar vijf van. Het reliek werd twee jaar geleden tijdens het 25-jarig jubileum van de priesteropleiding van het bisdom Den Bosch aan het Sint-Janscentrum geschonken. Niet eerder was het reliek met daarin de druppel bloed van de voormalige Poolse paus te zien voor het publiek.
AanslagOok in Oudenbosch hebben ze een reliek van de heilige paus Johannes Paulus II. Een stuk van zijn witte gewaad dat hij aanhad in 1981 toen er een aanslag op hem werd gepleegd. Volgens pastoor Michael Prasing van de basiliek in Oudenbosch zit daar ook een druppel bloed op.
Op 11 mei wordt het reliek op het altaar in de basiliek geplaatst en vereerd. Het reliek zit in een monstrans, een reliekhouder. "Een smid uit onze parochie heeft die gemaakt. Hij lijkt op de bloedreliekhouder in Rome", legt Prasing uit. De pastoor heeft zondag in de preek aandacht gevraagd voor de heiligverklaring van de twee pausen zondag. Niet alleen Paus Johannes Paulus II, ook Johannes XXIII is sinds zondagochtend een heilige.
KussenReliekverering gaat in het buitenland vaak gepaard met kussen en aanraking, maar dit hoeven we in Brabant niet te verwachten. Zowel in Den Bosch als in Oudenbosch niet. "Bij ons staat 'ie ook onder een stolp", lacht de pastoor van de basiliek. "Het is voor de mensen die er gevoelig voor zijn, je bent niet verplicht een reliek te vereren. Ik zou het zelf ook niet makkelijk zo doen, kussen. Maar er zijn er die het wel doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.