Eindhovenaar spant kort geding aan tegen overheid om #stemfie

27 april 2014 om 16:17 • Aangepast 22 november 2020 om 00:48
nl
Lucas Kruijswijk uit Eindhoven spant een kort geding aan tegen de overheid om de populaire stemfies die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen massaal werden gemaakt. Een stemfie is een foto waarop een stemmer zijn stemgedrag en zijn gezicht op de gevoelige plaat vastlegt. Volgens minister Plasterk mochten mensen de stemfies gewoon op internet plaatsen, maar Kruijswijk ziet dat anders.
Profielfoto van
Geschreven door

De Eindhovenaar houdt zich al 15 jaar bezig met verkiezingen en technologie. "Ik bekijk of technische ontwikkelingen een negatieve invloed kunnen hebben op verkiezingen." Dat was wat hem betreft het geval bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.
Ook politici maken een #stemfieVeel twitteraars, Facebookers en Instagrammers waagden zich tijdens het stemmen aan de #stemfie, een afgeleide van de selfie. Met het rode potlood en het stemformulier in de hand zetten ze zichzelf op de foto. Ook D66-leider Alexander Pechtold waagde zich er aan.

Wachten op privacy instellingen...

Ontoelaatbaar, vindt Lucas Kruijswijk. "Als iedereen op foto vastlegt wat hij of zij gestemd heeft, is dat in strijd met het stemgeheim." Minister Plasterk gaf tijdens de verkiezingen nog aan geen problemen te hebben met de stemfies. "Het mag", zei hij daarover.
Angst voor meer stemfies"Het mag niet", zegt Kruijswijk. "Wat ons tegen de borst stuit is dat de staat zegt dat het mag. Als de staat dat zegt, gaat het misschien vaker gebeuren en wij willen voorkomen dat mensen die zich aan de regels van het stemmen houden dit ook gaan doen", legt de Eindhovenaar uit.
Het kort geding van het Platform Burgerrechten en Kruijswijk dient donderdag bij de rechter in Den Haag. De twee vinden dat de overheid haar plicht om het stemgeheim te waarborgen niet is nagekomen. "Het gaat ons niet om controles op stemfies of vervolging, maar om het feit dat de overheid het toelaat. Internationale jurisprudentie zegt dat het niet mag. Ook het kabinet zei in 2007 dat het niet mogelijk moet zijn dat mensen hun stem kunnen laten zien aan de buitenwereld."
Nieuwe stemfiesOp 22 mei kunnen de smartphones met camera weer uit de broekzak worden getrokken, want dan zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.