KBO-Brabant platgebeld over korting op AOW en mantelzorg

29 april 2014 om 08:00
nl
Ouderenorganisatie KBO-Brabant krijgt veel telefoontjes van mensen die zich zorgen maken over een dreigende korting op de AOW. Die dreigt gekort te worden als ouderen met hun kinderen gaan samenwonen. De KBO vindt die korting slecht in een tijd dat de regering er juist voor pleit dat kinderen voor hun ouders gaan zorgen.
Geschreven door

Volgens de KBO is het vreemd dat de overheid  er voor pleit dat kinderen hun ouders verzorgen en dat dat aan de kant financieel moeilijk maakt. Als kinderen die mantelzorg verlenen, wordt de AOW van die ouders gekort. Dat is een verkeerd en een ontmoedigend signaal om de participatiemaatschappij van de grond te krijgen, aldus de KBO.
BezuinigingVolgens staatssecretaris Klijnsma levert die maatregel 250 miljoen euro op. Dat wordt, volgens de KBO, afgewenteld op zo'n 58.000 ouderen. Die leveren 4000 euro per persoon per jaar in.
De KBO wil liever dat dat geld per hoofd van de bevolking omgeslagen wordt. Dan zou voor iedereen de AOW-premie met 15 euro per jaar stijgen. De regering wil dat niet omdat ze bang is dat de weerstand in Nederland daartegen te groot zou zijn.
Initiatieven ontmoedigdDe KBO, met 130.000 leden, vindt het heel vreemd dat als iemand zijn ouder in huis neemt, de huurtoeslag kan vervallen. "Als je daar ook nog eens bij optelt dat er op de AOW gekort wordt, dan blijven ouderen langer op zichzelf wonen en dat kost handen vol geld. Dus die bezuiniging van 250 miljoen wordt dan aan de andere kant weggegooid. Alle initiatieven worden zo ontmoedigd", aldus KBO-Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.