Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema uit Schijndel (75) overleden

DEN BOSCH - Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema uit Schijndel is dinsdag na een kort ziekbed overleden. Dat meldt zijn secretariaat. Gaaikema werd 75 jaar oud. Hij overleed in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Daar werd hij dinsdag opgenomen met hartklachten. De cabaretier was getrouwd met zijn manager Peter Biemans.

Zijn eerste eigen optreden als cabaretier was in 1967. Aanvankelijk trad hij op met een gezelschap, later maakte hij solovoorstellingen.

Oudejaarsprogramma
In 1969 maakte Gaaikema zijn eerste oudejaarsavondprogramma, 'Heer, ik kom hier om te twijfelen'. Zijn doorbraak als cabaretier beleefde hij een jaar later, toen hij met de oudejaarsconference 'Tien Miljoen Geboden' de tien geboden van Mozes toetste aan de maatschappij van de jaren zeventig.


Homoseksualiteit
In de jaren tachtig maakte hij oudejaarsconferences voor Veronica. Ook in de jaren negentig maakte hij enkele oudejaarsconferences. Gaaikema blonk vooral uit in woordspelingen. In zijn oudejaarsconference van 1988 kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.

Onderscheidingen voor teksten
Voor zijn teksten kreeg hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schreef hij voor Wim Kan, en sinds 1956 schreef en vertaalde hij ook teksten voor musicals. Dit begon toen de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vroeg om de liedjes in de musical My Fair Lady te vertalen.

Daarna volgden Oliver, Kiss Me Kate, Driestuiversopera, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon, Chicago en de operette La Vie Parisienne.


Condoleanceregister
Hij schreef verder musicals als Swingpop, Publiek, Grace, Kuifje: De Zonnetempel, Catharine en Adam en Eva (Duitsland). Met de afscheidsvoorstelling 'Wat ik nog graag zou willen' sloot Gaaikema na 55 jaar zijn carrière af in het theaterseizoen 2013-2014.

Zijn laatste voorstelling vond plaats op 19 januari 2014 in de Stadsschouwburg in Groningen. Op verzoek van fans is er een condoleanceregister aangemaakt voor Gaaikema. Ook veel Brabanders reageren op social media op het overlijden van de cabaretier.

Herhaling TV-show
Naar aanleiding van het overlijden van Gaaikema zendt AVROTROS dinsdagavond direct na het late NOS Journaal op NPO 1 een herhaling uit van de TV-Show. Daarin het portret van Gaaikema dat Ivo Niehe in 2008 van de cabaretier en tekstschrijver maakte.

De uitzending begint om tien minuten na middernacht. In de TV-Show bezocht Niehe Gaaikema in diens woonboerderij in Schijndel en in Zuid-Frankrijk, waar de cabaretier in Saint Paul de Vence vaak vertoefde. Aan de orde komen onder meer de diverse oudejaarsconferences die Gaaikema vanaf 1969 - als eerste op de televisie - hield.

In de uitzending spreekt Gaaikema over Saint Paul de Vence als prettige en creatieve plek, waar hij door de jaren heen wereldberoemde kunstenaars ontmoette. Verder vertelt hij over zijn hartaanval, zijn levenslust en het verwerken van actualiteit in zijn theaterprogramma's.