Video

Bizar: weggestuurde schermbondscoach Roel Verwijlen moest zelf opvolger zoeken voor zoon Bas

29 april 2014 om 20:23
nl
Schermer Bas Verwijlen uit Oss heeft noodgedwongen moeten breken met zijn vader Roel als bondscoach. De maatregel is in januari opgelegd door de schermbond KNAS en overgenomen door de sportkoepel NOC/NSF. Roel Verwijlen zou net dat beetje extra missen om zoon Bas Olympisch kampioen te maken. Het vreemde is dat vader Verwijlen uiteindelijk zelf op zoek moest naar zijn opvolger: "Bizar, maar zo gaat dat dus."
Geschreven door

Sinds drie weken traint Nederlands beste schermer op proef met de Hongaarse coach Gabor Salamon. Na het EK in juni valt de beslissing of de samenwerking wordt voortgezet. De samenwerking met zijn nieuwe coach gaat prima, maar Bas Verwijlen snapt niet dat zijn vader het veld moest ruimen. Onder zijn vader behaalde hij ook successen. 
"De hoofdreden was dat ze hem niet goed genoeg vonden. Dat was voor mij moeilijk om te accepteren. Wie zijn zij om te bepalen of een coach goed genoeg is", aldus Bas Verwijlen van schermclub Den Bosch.
Niet netjesHet steekt bij de familie Verwijlen dat zij pas laat geinformeerd zijn. En vooral dat er geen overleg is geweest met Bas, de sporter waar het om draait. Het was slikken of stikken. Dat is op z'n minst vreemd. Vader Roel Verwijlen, al 22 jaar bondscoach, houdt dan ook een vervelende smaak over aan de beslissing van de bond. Al kan hij er op zich nog wel begrip voor opbrengen.
"De gedachte begrijp ik wel", zo zegt hij. "Dat er een keer een andere invloed moet komen. Daar sta ik wel achter. Maarv de manier waarop en hoe ze je dan vervolgens behandelen is niet netjes."
'Louis van Gaal gaat de nieuwe bondscoach ook niet inwerken'Vader Roel en zoon Bas trekken de beerput niet open en blijven op de vlakte. Duidelijk is wel dat het al langere tijd schuurt tussen hen en de bestuurders van de schermbond. Vader Roel illustreert het op de volgende wijze: "Zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft eens gezegd dat er tussen de bestuurders en de mensen in de praktijk, de sporters, een grote kloof zit. Zo groot als de Grand Canyon. Zo voelen wij dat ook."
Opmerkelijk is dat inmiddels ex-bondscoach Roel Verwijlen de nieuwe trainer, Gabor Salamon, nog een tijdje begeleidt. Zeer waarschijnlijk doet hij dat voor zijn zoon. "Het is een man die grote kwaliteiten heeft", zegt hij over de nieuwe bondscoach. "Daar doe ik heel plechtig een stapje voor opzij, want ik vind hem beter. Dat durf ik best te zeggen."
Bas Verwijlen is blij met de beslissing van zijn vader, maar kan er met zijn pet niet bij. "Louis van Gaal gaat straks ook niet de nieuwe bondscoach inwerken", zo zegt de topschermer. "Waarom hij zo loyaal is naar de schermbond snap ik niet. Maar goed, zo is hij nu eenmaal."
'Ik ben zelf maar gaan zoeken naar opvolger'In dat kader is het verhaal is echter nog gekker. Omdat de schermbond het niet voor elkaar kreeg, is vader Verwijlen zelf maar op zoek gegaan naar een geschikte opvolger. "We hadden een lijstje ingeleverd bij de bond, maar die vonden ze allemaal te duur. Toen ben ik zelf maar gaan zoeken. Ik ken natuurlijk het wereldje. Dat is bizar, maar zo gaat dat dus. Het gaat er nu om dat Bas een doorstart maakt en dat hopelijk resulteert in een Olympiche medaille', aldus Roel Verwijlen, die dus zelf op zoek is naar een nieuwe baan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.