Drugsdeskundige NFI: 'Laboratoria steeds groter, kan voor behoorlijke ongevallen zorgen' - Omroep Brabant
Video

Drugsdeskundige NFI: 'Laboratoria steeds groter, kan voor behoorlijke ongevallen zorgen'

29 april 2014 om 15:20
nl
Drugsdeskundigen van het NFI zijn betrokken bij het politie-onderzoek in Uden. Daar werd maandag bij een bedrijfsgebouw aan de Nijverheidsstraat een drugslaboratorium gevonden en twee dode lichamen. "Wat opvalt is dat de labs steeds groter worden", vertelt Marnix Hoitink van het NFI. "Als er dan iets misgaat, kun je behoorlijke ongevallen krijgen. Bijvoorbeeld als stoffen de bodem inlopen of als er gassen ontsnappen."
Geschreven door

Zo'n vijftien keer per jaar worden drugsdeskundigen van het Nederland Forensisch Instituut betrokken bij politieonderzoeken in drugslaboratoria. Bij die bezoeken valt volgens Hoitink duidelijk op dat de labs groeien: "Van een ketel van honderd liter tot een ketel van soms wel 1500 liter."
Ook worden het er meer. Hoitink grinnikt als de voor de hand liggende link naar de populaire televisieserie Breaking Bad gemaakt wordt. Daarin werken een scheikundeleraar en een oud-leerling samen in de productie van metamfetamine. Ze produceren de drugs in een enorm klinisch schoon laboratorium met grote blinkende ketels.
Dat soort labs komen ook in het echte leven voor. "Het ene lab maakt een keurige, opgeruimde georganiseerde indruk", vertelt Hoitink. "Andere laboratoria zijn een vieze bende."
Wanneer de deskundigen van het NFI een drugslaboratorium onderzoeken, letten ze op verschillende dingen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoeveel drugs er geproduceerd had kunnen worden. Ook zijn de onderzoekers benieuwd of er nieuwe drugs opduiken en natuurlijk wordt gekeken naar de risico's voor de omgeving, want die zijn zeer zeker niet ondenkbaar.
"Als je kijkt naar de productie van amfetamine, dan kun je denken aan zoutzuurgasdampen", legt Hoitink uit. "Daarin zit toch wel een behoorlijk risico. Bij MDA, de werkzame stof in XTC, moet je vooral denken aan brandbare stoffen en gassen."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.