Bewoners van woonwagenkamp Deutersestraat Den Bosch: 'Wij zijn beroofd door justitie'

30 april 2014 om 22:16 • Aangepast 22 november 2020 om 00:46
nl
Ze hebben er nog slapeloze nachten van. De bewoners van het woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch kunnen zich de grootschalige inval van politie en Justitie van vorig najaar nog goed voor de geest halen. Bij die actie werden alle bewoners aangehouden. Ook werden tal van bezittingen in beslag genomen. Woensdag eisten de bewoners bij de rechter hun spullen terug.
Profielfoto van
Geschreven door

Mark Nillesen is een van de advocaten die de Nederlandse staat hiervoor heeft gedaagd. Volgens hem en zijn cliënten zijn de eigendommen onrechtmachtig in beslag genomen. Het gaat om onder meer luxe goederen, bankpassen en geld. Nilissen zegt dat de kampbewoners zijn beroofd door justitie.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

Tijdens de zitting vertelde een bewoonster van het kamp dat bij haar zeventien tassen in beslag zijn genomen. Ze wil de tassen terug omdat ze tot haar verzameling behoren. Bij een andere vrouw werd 24.000 euro gevonden in een nachtkastje. Volgens de vrouw is dat geld een schenking van haar opa.
De officier van justitie verdenkt de bewoners echter van merkvervalsing en witwassen.
'Mogelijk lang wachten op uitspraak'De advocaten verdedigden tijdens de zitting voor de civiele raadkamer twintig bewoners van het kamp. Nillesen is bang dat het nog wel even zal duren voordat de rechter uitspraak doet. Het zou volgens hem best kunnen zijn dat de rechter eerst wil afwachten hoe de rechtszaken tegen de bewoners die zijn aangehouden, worden afgehandeld.

Wachten op privacy instellingen...

Onlangs deden enkele van zijn cliënten ook al hun beklag tijdens een commissievergadering van de gemeente Den Bosch. Burgemeester Ton Rombouts kondigde toen een diepgravend onderzoek aan. Nillesen verwacht daar niet veel van.
Onderzoek naar opvang bewonersDe gemeente Den Bosch liet dinsdag desgevraagd al weten dat de inval zelf níet onder de loep zal worden genomen. Wel is een onderzoek begonnen naar de vraag hoe kinderen en andere bewoners van het kamp zijn opgevangen en begeleid en of en hoe er nazorg is verleend. Dit onderzoek wordt geleid door een gepensioneerde hoofdambtenaar van de gemeente.
Ook komt er nog een gesprek tussen gemeente, Justitie en bewoners. Dit wordt 19 mei gehouden in het stadhuis in Den Bosch, op initiatief van burgemeester Ton Rombouts. Hij leidt het gesprek. Ook Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van justitie in Den Bosch, zal hierbij aanwezig zijn.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.